Hirdetés
MTI

A flamand kormányzat irreális széndioxid-csökkentési terveket fontolgat – közölte Belgium vezető áramszolgáltatója, az Electrabel, amely attól fél, hogy kormány a vállalat versenyképességét teszi tönkre a CO2-kibocsátásra vonatkozó helyi allokációs tervvel.

A kormány ugyanis úgy látja, hogy Flandriában az áramtermelő ágazat felelős 85 százalékban a széndioxid-szennyezésért, ezért szerepel terveiben az ágazatra nézve 30 százalékos kibocsátáscsökkentés 2005-ig, majd 50 százalékos 2010-ig.

Az Electrabel illetékeseinek érvelése szerint messze nem ilyen szigorú a kiotói megállapodás sem. Ha a kormányzati tervek törvénnyé válnak, akkor a flamand területen lévő szénerőművek csaknem felénél le is húzhatják a rolót. Ez esetben viszont ezer megawattnyi áram esik ki az ellátásból. Márpedig az országban csak az esetben képesek kielégíteni az áramkeresletet, ha megvalósítanak minden létező alternatív megoldást, ami nem csupán azt jelenti, hogy gázra konvertálják az erőműveket és nagy arányban kezdik alkalmazni a megújítható energiaforrásokat, hanem importálnak is nagy mennyiségben áramot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás