Hirdetés

Másfél hónap telt el a Paksi Atomerőműben történt üzemzavar észlelése óta, de a közvélemény hivatalos tájékoztatása továbbra is pusztán szerecsenmosdatásból, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokból, a felelősség-tologatásából, illetve a probléma elbagatellizálásából áll.
Egy nappal a hivatalos jegyzőkönyv nyilvánossá tétele előtt sem tisztázott számos kérdés. A Paksi Atomerőmű Rt. információ kibocsátása alatta marad radioaktív gázkibocsátásának.

A közvéleménynek még mindig nincs tudomása arról, hány ember tartózkodott a reaktorcsarnokban a radioaktivitás jelentős emelkedésekor és, hogy mekkora dózist kaptak az ott dolgozók?
Arról, hogy valójában mi okozta a fűtőelemeket tartalmazó kazetták széttöredezését, illetve hogyan változtak az aktivitási értékek a reaktorcsarnokban és az erőmű közvetlen környékén, az elmúlt hat hétben csak egymásnak ellentmondó hírek érkeztek.

Az elmúlt időszak egyetlen hozadéka újabb félinformációk és szakmailag, gazdaságilag értékelhetetlen nyilatkozatok napvilágra kerülése.
Az Energia Klub sürgősen választ vár az illetékesek részéről az alábbi kérdésekre:

– Miért volt sürgősen szükség a 2000-2001-es években a három különböző korú reaktorblokkban, egy kivételével az összes gőzfejlesztő dekontaminálására, az előző évek gyakorlatával szemben, amikor évente csupán egy-két gőzfejlesztőt sugár-mentesítettek? Vámos Gábor e kérdés megválaszolásakor – egy közel 30 éves – orosz gépkönyv hiányos útmutatásaira hivatkozik, miközben a paksi erőmű folyamatos kommunikációjának alappillére az atomtechnológia gyors és permanens fejlődése.

– Hogyan lehetséges, hogy a Paksi Atomerőmű szellőztetési rendszere nem tartalmazza azt a szűrőbetétet, amelynek felszerelésére 1997-ben a kormány rendeletben kötelezte (108/1997 Korm. rend.)? Hogyan üzemelhetett törvénysértő módon az elmúlt 6 évben az atomerőmű?

– Hogyan állíthatja Fónagy János a gazdasági bizottság alelnöke több képviselő társához hasonlóan, hogy a „polgárok nem a tényeket ítélik meg, hanem amit hallanak.” Ezek szerint a polgárok a hivatalos tájékoztatásból nem a tényeket ismerhetik meg? Az Energia Klub szerint pedig így hangzik a helyes állítás: nem elég biztonságosnak látszani, annak is kell lenni.

– Miért nem egyértelmű, hogy az üzemzavarból adódó költségeket a Paksi Atomerőmű Rt-nek kell állnia? A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot nem kárelhárításra hozták létre, hanem a normál üzemmenet során keletkező hulladékok kezelésére, valamint az erőmű majdani lebontására. Paks továbbá felelős azért a többletköltségért, amit az MVM-nek okoz jelenleg, és amit a lakosság az árucikkek és szolgáltatások általános áremelkedésében fizet meg.

Az eddig felmerült, és fentebb szemelgetett kérdések egy meglehetősen széles problémahalmazt fognak át. Ebből is egyértelmű, hogy a Paksi Atomerőmű Rt. igyekszik a lehető legkevesebb és legkevésbé tényszerű információt a közvélemény tudomására hozni.
Sajtóközlemény
Energia Klub, 2003.05.19.

További info: Ámon Ada (411 3524, 06 20 9519 554)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás