Hirdetés

Az Energia Klub aggodalmát fejezi ki az OGY elnökének a házszabály súlyos megsértése miatt.
Az, ami a mai napon a Környezetvédelmi Bizottság Paksnak szentelt 4 órás ülésén történt, előre vetíti annak veszélyét, hogy a felállítandó vizsgáló bizottság munkája során sem fognak tudni a képviselők elfogulatlan, tárgyilagos tájékoztatáshoz jutni.

A mai ülésen az Energia Klub – hasonlóan a többi megjelent civil szervezethez – írásbeli javaslata ellenére sem kapott lehetőséget arra, hogy a képviselőket tájékoztathassa az erőmű vezérigazgatója és más – az eddigi egyoldalú álláspontokat ismertető szervek – helyzetismertetésére vonatkozó véleményéről, valamint, hogy ezzel összefüggésben kifejthesse a saját eddigi tényfeltárásaira alapozott megállapításait. Ennél talán sokkal aggasztóbb, hogy az ülésen felszólaló képviselők sem kaptak érdemi választ a kifejezetten releváns kérdéseikre. Habár többször is megpróbáltak egy-egy kérdést feltenni, válasz akkor sem érkezett. A köznyugalom szempontjából igen veszélyesnek tartjuk ezt az arrogáns egyoldalú tájékoztatást és különösen azt, hogy az információ-korlátozás azt a szervet – ti. az Országgyűlést érinti -, amelyet az Alkotmány a bármely kérdés megvizsgálására való teljes jogkörrel ruházott fel.

A legaggasztóbb azonban mégis az, hogy az atomerőmű és az Országos Atomenergia Hivatal képviselői valamint a pár hete kinevezett miniszteri biztos nem tudtak megnyugtató választ adni a következő kérdésre: hogyan fogják biztosítani, hogy a tisztítótartályban lévő üzemanyag-kazetták mozgatásakor ne álljon elő úgy nevezett kritikussági állapot, amelynek létrejötte – mint arra az erőmű korábbi vezetői is rámutattak – ellenőrizetlen láncreakcióhoz vezet.
Budapest, 2003. május 27.

További info: Ámon Ada 411-3524

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás