Hirdetés
Reuter - MTI

Az Európai Unió engedélyezte élelmiszeripari termékek értékesítését a közelgő csatlakozásokkal kibővülő térségben a tíz újonnan belépő ország számára, és ezzel sikerült eloszlatnia az érintett országok ama félelmeit, hogy esetleg kirekesztődnek a vonzó piacokról amiatt, hogy nem tudják teljesíteni az élelmiszerbiztonságra vonatkozó EU-s előírásokat.

Az Európai Bizottság átmeneti időszakot biztosított mintegy 1000 létesítmény számára – ezek a 10 új tagállamban folyó élelmiszer-feldolgozási tevékenység kb. 8 százalékát képviselik -, hogy több idejük legyen az EU-normák teljesítésére. Az átmeneti időszakokban – amelyek hossza 3 hónaptól 12 hónapig terjed – különleges jellel jelölik meg azokat az élelmiszeripari termékeket, amelyek nem felelnek meg az EU-szabványoknak.
Átmeneti időszakot kapnak feldolgozó üzemek, tejgazdaságok és vágóhídak a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lettországban, Litvániában, Máltán, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Az intézkedés hatálya alá eső létesítmények belföldi piacukon forgalmazhatják a különleges jellel ellátott árukat, más tagországban viszont nem.
Az Európai Unió egyben elrendelte új ellenőrző pontok létesítését is a határokon az EU-n kívüli országokból származó élelmiszer- és állatbehozatal ellenőrzésére. A május 1-i határidőre 37 új ellenőrző pontot nyitnak meg, néhány működőt viszont bezárnak Olaszországban, Ausztriában és Németországban.
Az EU idén állategészségügyi szakembereket küldött a leendő tagországba, hogy segítséget nyújtsanak az olyan járványos állati megbetegedések – pl. a kergemarha-kór, illetve a száj- és körömfájás – elleni védekezésben, amelyek az elmúlt években tömegesen fordultak elő az EU-ban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás