Hirdetés
Reuter - MTI

A háztartásokban gyullásgátlóként széles körben használt vegyi anyagok maradványait fedezték fel az Északi-sarkon növényekben és sarki medvék szervezetében norvég kutatók, akik szerint fennáll a veszélye annak, hogy a vegyületeknek egészségi kockázataik vannak.

A norvég kormány bejelentette, hogy a vegyületeket meg akarja vizsgáltatni az Európai Unióval, mert megjelenésüket az északi-sarkvidéken aggasztónak tartja. A sarkvidék viszonylag távol esik a szennyezés forrásaitól, de az anyagokat az uralkodó szelek és az óceáni áramlatok a sarkvidék felé sodorják. A kutatók szerint ez az első alkalom, hogy a vegyületek ennyire északra eljutottak és mindez azt bizonyítja szerintük, hogy az anyagok nem bomlanak le oly gyorsan ártalmatlan vegyületekké, mint ahogyan azt korábban feltételezték.

Az egyik ilyen gyullásgátló anyag a deca-BDE (bróm-difenil éter), amelyet számítógépekben, ruhaneműben, gépjárművek kárpitjában és televízió készülékekben is felhasználnak. Ennek az anyagnak a nyomait korábban már kimutatták svédországi solymokban, és délibb területeken emberek vérében is.

Az Európai Unió a brómtartalmú gyullásgátló vegyületek két másik típusát – a penta-BDE és az octa-BDE anyagokat – még idén be fogja tiltani az egészségi kockázatok miatt. A tilalmat Norvégia is bevezeti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás