Hirdetés

Nincsen az Európai Uniónak egységes nukleáris politikája, miközben az uniós országokból származó nukleáris hulladékokat olyan orosz létesítményekbe szállítanák, amelyek nagyon rossz állapotban vannak, és kritikán aluli a védelmük. Az EU így saját határain kívülre helyezné az évezredes nukleáris veszélyt.

A zöld szervezetek egy hálózata, a Nukleáris Hulladék Figyelő budapesti rendezvényének résztvevői felszólítják – az ugyancsak a magyar fővárosban tanácskozó – egészségügyi- és környezetvédelmi minisztereket, hogy a nukleáris hulladékok kezelésével kapcsolatban minél előbb dolgozzanak ki egy felelős politikát, s ezzel állják útját az Oroszországba történő szállításoknak. A nukleáris hulladék ugyanis a leghosszabb távú és legveszélyesebb probléma, amit a jövő nemzedékekre hagyunk. Idén májusban, az Európai Bizottság által kidolgozott, úgynevezett nukleáris hulladék direktívát a tagországok többsége elutasította, a nukleáris ipar sem támogatta, és a zöld szervezetek is hevesen bírálták. Ilyen feltételek mellett azonban bármely nukleáris erőmű támogatása nevetséges a Bizottság részéről.
Antonia Wenisch, az osztrák Alkalmazott Ökológiai Intézet munkatársa szerint: „Habár az EU által pénzelt kutatások a nagy aktivitású hulladékok csökkentése cím alatt futnak, céljuk az, hogy teret nyisson új nukleáris technológiák – pl. a transzmutáció – és további reaktorok számára. A Bizottság legfőbb vágya valójában az, hogy gyorsan és fájdalommentesen megszabaduljanak a problémától: a háttérben folyik a nagyaktivitású, kiégett hulladékok Oroszországba történő kiszállításának vizsgálata.” Ámon Ada az Energia Klub részéről emlékeztetett arra: a magyar kormány éppen az EU csatlakozás előtt egy nappal jelentette be, hogy megállapodást írt alá az orosz kormánnyal, mely lehetővé teszi a nukleáris hulladékok odaszállítását, valamint tárolását. „Úgy tűnik, hogy Magyarország lesz az úttörő ezen a mocskos úton.”
Vlagyimir Szlivjak, az egyik legismertebb orosz környezetvédő szervezet, az Ecodefense társelnöke egy friss tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy a nukleáris hulladékokat kezelő és befogadó orosz létesítmények nagyon rossz állapotban vannak. „Ennek, és a széleskörű hazai tiltakozások ellenére az orosz kormány kierőszakolta azt a törvényt, amely beengedi a külföldön keletkezett nukleáris hulladékot az országba.” – tette hozzá Szlijak. Cseljabinszk, ahova eddig a magyar hulladék is került, a Föld egyik legszennyezettebb területe. A balestek és a folyamatos szivárgás következtében a környezetbe kerülő radioaktív anyagok felnőttek és gyerekek egészségét és végső soron életét veszélyezteti. Ugyanakkor kritikán aluli a tárolók védelme is, így az odaszállító országoknak tudomásul kell vennie, hogy felhalmozott hasadóanyag bármikor illetéktelenek kezébe kerülhet, és akár tömegpusztító fegyverré válhat. A kiégett fűtőelem szállítások könnyű célpontjává válhatnak terrorista akcióknak is, így az útvonalon fekvő országoknak is potenciális veszéllyel kell számolniuk.
www.nuclear–waste-watch.org
 Antonia Wenisch (Austrian Institute of Applied Ecology): +43 664 256 2476, wenisch@ecology.at  – www.ecology.at  Vlagyimir Szlivjak (Ecodefense): +7(095)7766281, ecodefense@online.ru , www.antiatom.ru
 Ámon Ada (Energia Klub): 411-3524, amonada@energiaklub.hu  www.energiaklub.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás