Hirdetés
Forrás: Védegylet

EURÓPAI CIVIL SZERVEZETEK NYILATKOZATA az április 24-i informális kereskedelmi miniszteri találkozó alkalmából.

Április 25-26 között ülésezik külügyek megtárgyalása végett az Európai Tanács, ezt megelőzően április 24-én vasárnap informális miniszteri találkozót tartanak Luxembourgban az EU kormányainak kereskedelmi és gazdasági miniszterei. A 25-26.-i rendezvényen hazánkat a külügyminiszter, míg a vasárnapi informális találkozón a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára képviseli. A találkozók célja többek között az EU kereskedelempolitikai irányelveinek megtárgyalása. Tekintettel a nemzetközi kereskedelem globalizációban betöltött központi szerepére e találkozók alapvetően érintik az állampolgárok jól-létét valamint a fenntarthatóság megvalósulását. Ezért az európai civil társadalom különös figyelemmel követi a találkozók folyamatát.

Negyven hazai, európai és nemzetközi szervezet által aláírt nyílt levélben a civilek arra szólítják fel a felelős minisztereket , hogy az EU kormányainak és az Európai Bizottságnak meg kell változtatniuk Európa kereskedelemi politikáját, ugyanis jelenlegi formájában hátrányosan érinti a szegényeket, rombolja a környezetet, növeli a nemek közötti egyenlőtlenségeket, és aláássa az emberi, szociális, kulturális és ökológiai jogokat, délen és északon egyaránt. A Védegylet nyílt levelekkel, újságcikkekkel, konferenciákkal és akciókkal próbálta eddig is a közvélemény és a döntéshozók figyelmét felhívni e témák jelentősségére . Politikusainak a nyilvánosság előtt, és végre érdemben kell foglalkozniuk e mindannyiunkat érintő alapvető kérdésekkel! Példaként említhetjük a közszolgáltatások piacosítását és a GATS egyezményt . Ennek lehetséges hatását már itthon is érzékelhetjük: az alacsony népességű kistelepülések ellátása úgymond gazdaságtalan – érdekérvényesítő képességük pedig csekély -, ezért megkezdődött az itteni szolgáltatások tudatos leépítése, ami az általános iskolák összevonásában, a mobilposta intézményének fejlesztésként tálalt bevezetésében, a vasúti menetrend téli “ésszerűsítésében” ölt testet. A tömegközlekedés leépítésének következtében a nógrádi falvakból ma már tovább tart az út Budapestre, mint Pestről Bécsbe.
Említhetjük Pécs városának esetét is: a város most még dönthet úgy, hogy visszavásárolja vízművét, miután kiderült, hogy a vízprivatizáció nem jött be; ha viszont a vízellátás is maradéktalanul a GATS hatálya alá kerül, már igazolnia kellene döntését a WTO előtt, sőt még az elmaradt haszonért is beperelhetik. A GATS égisze alatt Pécsnek gyakorlatilag lehetetlen lenne a vízmű újra közösségi tulajdonba vétele. A nemzetközi kereskedelem globalizált világunkban megszűnt puszta szakkérdésnek lenni, alapvetően meghatározza jogaink érvényesülésének, a fenntarthatóság megvalósulásának esélyeit, legyen szó az olyan közszolgáltatások piacosításáról, mint a víz, az oktatás vagy az egészségügy, vagy például a mezőgazdasági kistermelők sorsáról. A neoliberális elvek alkalmazása, annak ellenére, hogy e nézeteket legmagasabb szakmai szinten, Nobel-díjas tudósok is cáfolják, tovább növeli az országokon belüli, és a nemzetközi egyenlőtlenségeket, tovább gerjeszti a természet kincseinek felélését, rontja az életminőséget és az életlehetőségeket. A természet, a fogyasztók védelmének, az esélyegyenlőség szempontjainak végre meg kell jelenniük a nemzetközi kereskedelempolitika alkalmazásában is, nem csak a retorika szintjén!

Ezért az EU kereskedelmi és gazdasági minisztereinek meg kell változtatniuk a Kereskedelmi Biztos mandátumát, olyan módon, hogy az az alábbi célokat szolgálja:
– az élelmiszerbiztonság szavatolása,
– az élőhelyek és a környezet védelme,
– az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása,
– a fejlődő országokkal kötendő igazságtalan Gazdasági Partnerségi Megállapodások (EPA) megállítása,
– a vállalati tevékenységek szabályozása,
– a Világbank és az IMF által a hitelfelvevő országokra erőltetett kondíciók megszüntetése,
– a kereskedelem hatásainak felmérése,
– a vállalatok túlzott befolyásának visszaszorítása, valamint az átláthatóság és a demokrácia erősítése érdekében!

További információ: Scheiring Gábor, Védegylet Közgazdász, programvezető 06 20 805 4965, sch.gabor@vedegylet.hu

Európai Civil Szervezetek Nyilatkozata

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás