Hirdetés
greenfo/Reuters

Az EU tagok megosztottak a virágzó illegális fakereskedelem letörésére készített bizottsági tervet illetően, miszerint az exportőröknek bizonyítaniuk kellene, hogy a fájuk nem a veszélyeztetett esőerdőkből származik, közölték hivatalos források.

Az EU mezőgazdasági miniszterei önkéntes fabizonylati rendszerről tárgyaltak, amely talán globális szintű megállapodáshoz vezethetne a 150 milliárd dollárt kitevő fakereskedelem tisztába tevésére.

Európa illegális fakitermelés ellen vívott küzdelmének kulcs fontosságú eleme a pénzmosásból származó profit felhasználásának megakadályozása a szervezett bűnözésben.Az egyik mód, ahogyan ezt a Bizottság és az EU tisztviselői szeretnék elérni, a biztonságos import vagyis, hogy dokumentummal igazolják a kereskedők, hogy a faanyag kitermelésre engedélyezett erdőből származik.

Egyes EU tagországok nem értenek egyet az elképzeléssel, így a projekt akár egy évet is késhet, annál is inkább, hogy az exportáló országoknak is hozzá kellene járulniuk termékeik bizonylattal való ellátásához.

– A miniszterek Tanácsa igencsak megosztott – fogalmazott egy EU diplomata. – Talán némi haladás érhető el a dologban majd a brit elnökség kezdetével, 2005. júliusával – mondta.

Hét ország ellenezte a bizonylatot – a fát termelő Franciaország, Finnország és Ausztria, továbbá Nagy Britannia, Dánia, Svédország és Szlovákia.

– A bizonylatot ellenző országok attól tartanak, hogy az eredet igazolás kiállítása adminisztratív terheik megnövekedésével járna, ugyanakkor nem is lenne hatékony – mondta egy illetékes az újságíróknak.

Környezetvédő csoportok az évente illegálisan kitermelt fa importértékét 1,2 milliárd euróra becsülik (1,6 milliárd dollárra ), és szerintük a kereskedelem még több erdőtűzhöz és lopáshoz vezethet.

Az EU fontos piaca a nemzetközi kereskedelembe bekerülő legális és illegális faanyagnak egyaránt: az afrikai rétegelt lemez és fűrészipari termékek legnagyobb piaca, a második legnagyobb importőre az Ázsiából érkező fának és ugyanígy kulcsfontosságú piaca az Oroszországból származó fának is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás