Hirdetés

Ellentmond az EU kibocsátás kereskedelmi rendszerének Németország azon terve, hogy korlátlan jogokat kapjanak a szén-dioxid kibocsátására a 2008 és 2012 között újonnan épülő ipari üzemek – mondta Barbara Helfferich, az Európai Bizottság szóvivője.

Németország még júniusban javasolta, hogy az említett üzemek 14 évig annyi kibocsátási jogok kaphassanak, amennyire csak szükségük van, figyelembe véve a rendelkezésükre álló legjobb technológiát. Számos elemző és környezetvédő csoport is úgy véli, hogy az elgondolás ellenetétes a kereskedelmi rendszer céljával (az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése), és a javaslat elfogadása arra ösztönözné a villamos energia gyártóit, hogy új szén-tüzelésű erőműveket építsenek.

Az Európai Bizottság szerdán dönt 11 ország nemzeti kiosztási tervének elfogadásáról, illetve elutasításáról. A szerdai döntés a következő országokat érinti: Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Szlovákia és Svédország. A 11 ország által kidolgozott tervek több mint 60 százalékát érintik azoknak az üzemeknek, amelyek részt vesznek a kibocsátási jogok uniós kereskedelmi rendszerében 2008 és 2012 között. A Bizottság szerdán várhatóan szigorító döntéseket hoz majd, hogy hitelessebbé tegye a klímaváltozással kapcsolatos uniós igyekezeteket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás