Hirdetés
Reuter - MTI

Az Európai Bizottság valószínűleg ultimátumot intéz Németországhoz, hogy változtasson az italdobozok ellentmondásos újrafelhasználási rendszerén, vagy pert indít ellene – közölték EU-források.

A belső piacok ügyeiért felelős EU-biztos, Frits Bolkestein várhatóan megkapja a húsz tagú EU Bizottság támogatását, és akkor két hónapot ad Németországnak az újrafelhasználási rendszer megváltoztatására.

A Bizottság tavaly októberben indított hivatalos vizsgálatot, mert aggodalomra adtak okot a nem-újrafelhasználható csomagolóanyagok – például italdobozok – elhelyezésének túl bonyolult előírásai, amik az EU előírásait is sértették, mivel hátrányosan érintették a külföldről származó ital-importot. Amennyiben Németország nem változtat az év elején a kiskereskedők és a töltőüzemek tiltakozás közepette bevezetett rendszeren, a Bizottság az Európai Bírósághoz fordul.

A rendszer egyértelműen kedvez az újratölthető üvegpalackokat használó hazai ásványvíz- és söriparnak, és kedvezőtlen a műanyag- és alumínium csomagolóanyagokat előnyben részesítő külföldi cégeknek. Bolkestein és a német környezetvédelmi miniszter, Jürgen Trittin megbeszélései nem hoztak közeledést a két fél álláspontjában.

A Bizottság hangsúlyozta, hogy a környezet védelme érdekében előnyben részesíti a betéti rendszereket, de úgy véli, a rendszer bonyolultsága korlátozza a termékek szabad áramlásának szabadságát, és diszkriminálja a nem-újratölthető ital-csomagolóanyagok 90 százalékát “előállító” külföldi termelőket. Az EU követelése súlyosan érintheti a norvég Tomra céget, amely már jelenleg is gyárt újrahasznosító berendezéseket Németország számára, és az országot legnagyobb lehetséges új piacának tekintette.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás