Hirdetés

Margot Wallstrom, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa szerint a riói konferencia tizedik évfordulójára Johannesburgba tervezett augusztusi találkozó kitűzött célja (a környezet megmentése az szegénység felszámolásával párhuzamosan) meghiúsulhat, ha nem gyorsulnak fel az előkészítő tárgyalások.
Nagyjából 60 000 küldöttet várnak augusztus 26 és szeptember 24 között Johannesburgba a Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozóra (World Summit on Sustainable Development, WSSD).

„Az előkészítő tárgyalások nem haladnak olyan jól, mint azt szerettük volna. Sok munkánk van még hátra”- mondta Margot Wallstrom. „A világ országai nem teljesítették a Rióban tett, a klímaváltozással és a természetvédelemmel kapcsolatos ígéreteiket.” Arra figyelmeztetett, hogy a Johannesburgi konferencia is megbukhat, ha a kormányok nem állapodnak meg egy részletes cselekvési tervben, konkrét határidőkkel. „nem vagyok biztos benne, hogy sikerrel fogunk járni Johannesburgban. Reális, de ambíciózus célokat kell kitűznünk. Az EU-nak vezető szerepet kell vállalnia.” A csúcson meg kell állapodni abban, hogy 2015-ig felére kell csökkenteni a tiszta víz és elektromos áram nélkül élők számát. Ezt a vízgyűjtő területekre vonatkozó kezelési tervekkel és megújuló energiával kell megvalósítani. Az ezen célokat megfogalmazó nyilatkozat tervének már akkor meg kell lennie, mikor az államfők megérkeznek a konferenciára, s a nyilatkozat kísérőszövegében meg kell határozni, hogy milyen intézkedésekkel lehet őket megvalósítani.
Forrás: Planet Ark
2002.04.21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás