Hirdetés
Reuters - London

Az EU vegyi anyagokkal kapcsolatos új politikájában (angol rövidítéssel: REACH) foglalt követelmények “teljesíthetetlenek” – jósolja az ALFRED brit alumíniumipari csoport.

A REACH elnevezésű programot (Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals = Vegyi anyagok nyilvántartásba vétele, értékelése és engedélyezése) 2003. októberben fogadták el és elképzelhető, hogy az Európai Bizottság 2005-ben jóváhagyja.

“Az új politikától várt eredmények – a vegyi anyagok felhasználásának jobb szabályozása az emberi egészség és a környezet védelme érdekében – olyan célok, amelyek eléréséért az alumíniumipar már régóta küzd – állítja éves jelentésében az ALFRED. – Az ennek keretében megfogalmazott követelmények azonban teljesíthetetlenek és túlságosan bürokratikusak, így nem remélhető, hogy a várt eredmények teljesülni fognak.”

Az új rendelkezések a fémek, vegyületek, ötvözetek és ércek importját érintik, amelynek szabályozását egy brüsszeli hivatal végezné. A javaslat értelmében a vállalatoknak, ha fémet importálnak Európába, a behozatalt az EU-val engedélyeztetniük kell. Emellett előírhatják számukra azt is, hogy bizonyos anyagok forgalmazása esetén toxikológiai és kockázatértékelési jelentésekkel igazolják a kereskedés szabályosságát.

Az ALFRED szerint a javaslatok a versennyel kapcsolatos kérdéseket vetnek majd fel az európai feldolgozóipar és a világ többi része között, valamint a szerves és a szervetlen vegyi anyagokkal foglalkozó iparágak között. (

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás