Hirdetés
greenfo

Az Európai Unió, amely a higany legnagyobb szállítója a világon, nekilátott, hogy 2011-re megvalósítsa a higany exportjának tilalmát, folytatva ezzel azt a küzdelmet, amely a higany felhasználásának visszaszorítására irányul világméretekben.

Az exporttilalomra javasolt új rendelkezések a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését, a higanyos hőmérők értékesítésének korlátozását, az ipari üzemekből származó higany biztonságos tárolását, a globális kínálat mérséklését célozzák, és mindezek révén az Európai Unió állampolgárainak védelmét a higany káros hatásaival szemben.

A higanynak való kitettség különösen ártalmas hatású a fiatal gyerekekre. A magas szintű kitettség károsíthatja az idegrendszert, az agyat, a vesét, sőt egyes esetekben halált is okozhat.

Stavros Dimas, az EU környezetügyi megbízottja sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy az uniónak feladata a higanykereskedelem megszüntetése és a higany felhasználásának világméretű csökkentése. A higanyt marószóda, elemek, hőmérők és más egyéb termékek gyártására használják.

Az Európai Unióban jelenleg hatályos jogszabályok már kiterjednek a higannyal kapcsolatos szennyezőanyag-kibocsátásra, és előírják a higany felhasználásának korlátozását egyes termékek, például az elemek, a kozmetikumok és a rovarirtó szerek eseteben.

Az exporttilalomnak legnagyobb hatása Spanyolországra lesz, az unió egyetlen olyan országára, ahol még ma is folyik higanybányászat. Dimas szerint mindazonáltal úgy véli, hogy a tilalomnak nagyon csekély mértékű gazdasági hatása lesz.

Szállításaival az Európai Unió fedezi a világ higanykeresletének egyharmadát. A Bizottság azt reméli, hogy ha az évi termelést 1000 tonnával csökkentik, akkor ez ösztönzést ad majd az alternatív anyagok kifejlesztésének. Az EU által exportált higany döntő részben a klórt előállító klór-alkáli iparból származik. Ebben az ágazatban már jelenleg is történnek olyan lépések, hogy az üzemek átalakításával kiiktassák a higanyt és így megfeleljenek az EU-s előírásoknak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás