Hirdetés

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott három, az uniós hulladékpolitikát alapjaiban megváltoztató dokumentumot. A Hulladék Munkaszövetség szerint a Bizottság új javaslatcsomagjának eredményeképp több háztartási hulladék kerülne égetőkbe, és csökkenne az újrahasználatra kerülő, illetve az anyagában újrahasznosított hulladékok mennyisége.

Az Európai Bizottság (EB) december végén nyilvánosságra hozott három, az uniós hulladékpolitikát alapjaiban megváltoztató dokumentumot, melyek: 
  – vitaanyag a Hulladékmegelőzés és Újrahasznosítás Tematikus Stratégiájáról (Communication on the Thematic Strategy on Waste Prevention and Recycling), 
  – vitaanyag a Természeti Erőforrások Tematikus Stratégiáról (Communication on the Thematic Strategy on Natural Resources), 
  – a hulladékokról szóló keretirányelv (Waste Framework Directive) módosításáról szóló javaslatcsomag ).

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) szerint a Bizottság új javaslatcsomagjának eredményeképp több háztartási hulladék kerülne égetőkbe, és csökkenne az újrahasználatra kerülő, illetve az anyagában újrahasznosított hulladékok mennyisége. A HuMuSz a javaslatcsomaggal kapcsolatban további problémának látja, hogy:
    – az EB nem teszi egyértelművé a hulladékgazdálkodás prioritási sorrendjét (1. megelőzés, 2. újrahasználat, 3. újrahasznosítás, 4. energetikai hasznosítás, 5. lerakás), sőt, a hulladékok energetikai hasznosítását (égetését) és az anyaghasznosítást egy szintre emeli. 
    – az EB az életútelemzések eredményeire kívánja a hangsúlyt fektetni. A HuMuSz szerint a független(!) életútelemzéseknek helye van a hulladékpolitika kialakításában, de nem a prioritási sorrend helyett, hanem annak egyik kiegészítő eszközeként.
    – Az EB nem fogalmaz meg konkrét újrahasznosítási célokat a különböző hulladékfajták tekintetében, noha ezt a 6. Környezetvédelmi Akcióprogram megköveteli.
    – A tervezetből az újrahasznosítás definíciója is kimaradt. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy a Bizottságnak nem célja az újrahasznosítás minél nagyobb arányú elősegítése.
    – a csomag tartalmaz ugyan használható eszközöket (pl. nemzeti hulladékmegelőzési tervek készítését írja elő), ugyanakkor nem fogalmaz meg konkrét célokat vagy ütemtervet azzal kapcsolatban, hogy az EU hogyan fogja megállítani egyre növekvő hulladéktermelést.

Az említett dokumentumok szövegét az EU kormányai (így a magyar kormány is) és Európai Parlament (EP) képviselői (így a magyar képviselők is) a következő két év során fogják tárgyalni.

A HuMuSz kéri a magyar Kormány szaktárcáit és EU-diplomatáit, hogy ne támogassák ilyen formában a Bizottság előterjesztéseit!
Kéri a magyar EP képviselőket, hogy segítsenek megőrizni az előremutató hulladékpolitikát!
Kéri a magyar ipar hulladékmegelőzésben és anyaghasznosításban érdekelt részét, hogy emelje fel a hangját az újrahasznosítás mellett és a szemétégetők ellen!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás