A rovat kizárólagos támogatója
MTI - Brüsszel

Az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz 13 EU-tagállam ellen, amiért nem hozták meg a szükséges intézkedéseket a vízminőségre vonatkozó két fontos közösségi irányelv végrehajtására.

Kilenc tagállam – Belgium, Finnország, Hollandia, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália és Svédország – utolsó írásos figyelmeztetéseket kapott, amelyekben a bizottság felszólítja őket, hogy sürgősen fogadják el a vízminőségre vonatkozó uniós keretirányelv végrehajtásához szükséges valamennyi nemzeti jogszabályt.

Az irányelvnek az a célja, hogy a vízgazdálkodás új, határokon átnyúló, integrált formájával szavatolja a természetes vizek tisztaságát az unió teljes területén. Rendelkezéseit a múlt év végéig kellett volna átülteni a tagállamok nemzeti jogrendjébe.

A bizottság egyidejűleg első írásos figyelmeztetést küldött Franciaországnak, Görögországnak, Írországnak, Nagy-Britanniának, Olaszországnak, Portugáliának és Spanyolországnak, amiért a 2000. decemberi határidőre nem teremtették meg mindenütt a 15 ezernél nagyobb lakosságú települések szennyvízkezelésének a feltételeit.

Margot Wallström, a bizottság környezetvédelmi kérdésekért felelős tagja a döntésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a vízminőségre vonatkozó keretirányelv az egyik legambiciózusabb ilyen jellegű jogszabály a világon. Alkalmazása javíthatja és védheti a vizek minőségét, de csak akkor, ha megfelelően történik.

Az irányelv az unió területén található természetes vizek valamennyi fajtájára – folyókra, tavakra, part menti vizekre, talajvizekre és belterületi felszíni vizekre – kiterjed, célja pedig az, hogy 2015-re ezek minősége mindenütt jó legyen. Az addig teendő egyes lépésekre világos határidőket szab, amelyek közül az elsők között van a rendelkezések nemzeti jogba történő átültetésének befejezésére szabott 2003. decemberi időpont.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás