Hirdetés
MTI - Brüsszel

Az Európai Bizottság jóváhagyta nyolc EU-tagország nemzeti tervét az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának elosztására.

Margot Wallström környezetvédelmi biztos elmondta, hogy Dánia, Hollandia, Írország, Svédország és Szlovénia tervét változtatások nélkül hagyták jóvá, az osztrák, a brit és a német programot pedig bizonyos technikai változtatások végrehajtásának a feltételével. A bizottság egyúttal szabálysértési eljárást indított Görögország és Olaszország ellen, amiért nem nyújtották be határidőre kibocsátási terveiket.

A döntés több mint ötezer vállalat előtt nyitja meg ezt a lehetőséget a 25 tagországban működő és a kibocsátás-kereskedelemben potenciálisan érintett mintegy 12 ezerből.

A kibocsátási kvóták összeurópai kereskedelmi rendszerének jövő év január 1-jén kellene életbe lépnie, ami azt feltételezi, hogy addig mindegyik tagállam benyújtsa nemzeti kibocsátáselosztási tervét.

A bizottság ebből a szempontból külön kezeli a tíz új tagországot, mert a tizenötök esetében ez év március 31-e, a tízeknél pedig április 30-a volt a tervek benyújtásának határideje. Az újak közül eddig csak öt – Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia és Szlovákia – nyújtott be nemzeti tervet. Ciprus, Lengyelország, Magyarország és Málta még a tervvázlatokkal is adós, ellenük azonban a bizottság egyelőre nem indít eljárást.

Wallström reményének adott hangot, hogy a bizottságnak a nyár végére vagy szeptemberre a tervek következő csomagját is sikerül feldolgoznia, és így nem lesz akadálya a kibocsátáskereskedelmi rendszer jövő év január 1-jei beindításának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás