Hirdetés
greenfo

Az Európai Bizottság figyelmeztette az Európai Unió tagországait, hogy további erőfeszítéseket kell tenniük energiapiacaik megnyitásáért. Ez környezetvédelmi szempontból és az árak tekintetében is jelentős előnyökkel járna.

Az EU brüsszeli végrehajtó testülete a gáz- és árampiacok liberalizálásának állásáról készített éves jelentésében leszögezte, hogy csak a nemzeti piacok egymáshoz való további közelítésével lehet javítani a versenyt az unió belső energiapiacán. Andris Piebalgs, az energiaügyekért felelős bizottsági tag rámutatott, hogy a felmérés nagy különbségeket jelez a tagországok piacainak nyitottsága között, de reménye szerint a helyzet javulni fog.

A jelentés szerint csak alig néhány ország – mindenekelőtt az északi EU-tagok – büszkélkedhetnek árampiacuk teljes megnyitásával. Mindkét piacot, vagyis a gáz- és az árampiacot egyedül Nagy-Britanniában nyitották meg eddig teljesen. Magyarországon az árampiacot 67 százalékban, a gázpiacot 69 százalékban minősítette nyitottnak a jelentés.

A bizottság arra is emlékeztetett, hogy a 25 tagország közül 18 tavaly nyárig nem teljesítette a piacnyitásra vonatkozó uniós irányelvet, és emiatt ősszel a testület több tag ellen szabálysértési eljárást indított. A teljesítés egyik fő akadályának a nemzeti piacok egymás közti összekapcsolásának, egységesítésének hiányosságát tartja a bizottság.

A bizottság azt is megjegyezte, hogy máris látszanak a piacnyitás kedvező eredményei. Az 1995-ös árakhoz képest az energiaárak többnyire 10-15 százalékkal csökkentek, és hatékonyabbá vált a termelés is. A testület idén újra és átfogóan áttekinti majd az ügyet – jelezte a brüsszeli végrehajtó szerv.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás