Hirdetés

Az Európa Parlament Zöld frakciója nem fogadja el, hogy a csatlakozásra váró országok mezőgazdasági támogatásának mértéke csökkenjen majd, ezért új javaslatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz a múlt héten – jelentette be Arnold Cassola, az Európai Zöldpártok Föderációjának főtitkára szombaton Nyíregyházán.

A Centrum párt környezet- és természetvédelmi programrészének bemutatásán résztvevő európai politikus elmondta: javaslatuk lényege, hogy a 2002-2003-ra előirányzott, de fel nem használt 15 milliárd eurót csoportosítsa át az unió és fordítsa a csatlakozásra váró 12 ország támogatására 2004-2006-ban. Az Európa Parlament negyedik legnagyobb frakciója INPARD néven programot kell indítani a 15 milliárd euró felhasználására, amely az úgynevezett SAPARD Program Alap támogatását egészítené ki a csatlakozásra váró országokban, s az innovatív fejlesztést szolgálná. Az Európai Zöldpártok Föderációjának máltai nemzetiségű főtitkára kifejtette:
a Zöld-frakció véleménye szerint nem lehet az uniós mezőgazdasági támogatás mértékét csökkenteni, mivel a csatlakozásra váró országok agrárágazatának fel kell zárkóznia a fejlettebb tagországokéhoz. – Ráadásul a javaslatunk plusz forrást nem igényel, mivel a szóban forgó 15 milliárd eurót korábban már előirányozta az unió, de mivel csatlakozás 2002-2003-ban nem lesz, a felhasználására nem kerül sor – mondta Arnold Cassola. A javasolt INPARD Program Alap felhasználására az érintett országok saját fejlesztési tervet dolgoznának ki, s annak megvalósítását, továbbá a képzést, az informatikai fejlesztést és az önszerveződést támogatnák a 15 milliárd euróból.
2002. február 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás