Hirdetés

A WWF Magyarország, az Észak-dunántúli és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a mai napon, november 19-én Sárváron rendezte meg az „Az évtized folyója a Rába, 2003” című konferenciát. A tanácskozáson az érdekeltek nemcsak az első újszerű, integrált folyógazdálkodási tervről kaptak tájékoztatást, de a polgármesterek ünnepélyesen át is vehették a folyógazdálkodási terv településük területére vonatkozó kivonatát.

A Rábára vonatkozó integrált folyógazdálkodási terv készítése tavaly kezdődött el. A tervezés folyamata a teljes 212 km hosszú magyarországi Rába-szakaszon folyik, közel 40 települést, a Fertő-Hansági és az Őrségi Nemzeti Parkot egyaránt érinti. A szakemberek az Európai Unió előírásainak megfelelő, úgynevezett nyílt tervezési eljárást végeznek, a folyamatba bevonják a folyó mentén élő lakosságot, a társadalmi szervezeteket, valamint az érintett hatóságokat. Ez a tervezési mód Magyarországon újdonságnak számít, a tapasztalatokat minden bizonnyal mások is hasznosítani fogják. A terv akkor lesz az érintett felek számára elfogadható alapdokumentum, ha a vízügyi, természetvédelmi és önkormányzati céloknak egyaránt megfelel. Ennek eléréséhez folyamatos igényfelmérésre és egyeztetésre volt szükség. A Rábán a tervezési munkát a Folyógazdálkodási Tárcaközi Bizottság felügyelete mellett a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium irányításával és szervezésével a területen a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság végzi.

A konferencia előadóinak névsora is azt tükrözte, hogy sokszereplős együttműködésről van szó. A vízügy és a civil szervezetek képviselői mellett Ausztriából, Burgenlandból is érkezett vendégelőadó. Wolfgang Pelikan egy LIFE-pályázatról számolt be, amely a Rába osztrák vízgyűjtőterületére terjed ki. „Fontos, hogy a vízminőség javítása érdekében mindkét ország szakemberei megtegyék, ami tőlük telik, hiszen közös a felelősségünk.” mondta Nádor István a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

„A WWF Magyarország kiemelten foglakozik a magyarországi vizes élőhelyek védelmével, így a Rábával is. Most, hogy felvetődött a folyó vizének elterelése, különösen figyelnünk kell, hogy a Rába természeti szépségeit megőrizzük a következő generációk számára is.”– nyilatkozta Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás