Hirdetés

Nagyköveti Találkozót tartott a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ. A magyarországi székhelyű szervezet idén nyáron ünnepli alapításának 15. évfordulóját.

A Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) éves Nagyköveti Találkozóját – a Magyar Köztársaság részéről – Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára nyitotta meg január 28-án. A találkozó során dr. Corrado Clini, az olasz Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára, a REC igazgatótanácsának elnöke és Bonifertné Szigeti Márta, a REC igazgatója mutatta be a nemzetközi szervezet ez évi munkatervét és a 15 éves, jubileumi miniszteri közgyűlés terveit több mint 30 ország diplomáciai testületének nagykövetei, képviselői számára. A magyarországi székhelyű szervezet idén nyáron ünnepli alapításának 15. évfordulóját.

A REC nemzetközi tevékenysége, projektjei hozzájárulnak például a levegő- és víztisztaság, a biológiai sokszínűség megőrzéséhez. Feladatai között található az európai környezetvédelmi jogharmonizáció elősegítése, a nemzetközi megállapodások előkészítése, a társadalmi részvétel erősítése a környezetvédelmi döntéshozatalban, a környezetvédelmi valamint a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos együttműködések támogatása. Oktatási programjai a kisiskolások tudatos környezeti nevelésétől kezdve a különböző országok minisztériumi szakemberek közös felkészítését is lehetővé teszik a közép- és kelet-európai régió országai számára.
A REC támogatja a civil szervezetek, az üzleti szféra képviselőivel és a kormányzati szereplők együttműködését. Így ez a határokon is átívelő környezetvédelmi munka külpolitikai jelentőséggel bír. A találkozó részvevőit Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára is köszöntötte, aki támogatásáról biztosította a REC regionális környezetvédelmi erőfeszítéseit. Beszédében üdvözölte a Cseh Köztársaság kezdeményezését, mely – pénzügyi támogatáson keresztül – lehetővé teszi, hogy a REC további feladatokat láthasson el az európai környezetvédelmi folyamatokban, illetve Dél-Európában és a FÁK országaiban.

A tradíciók mindenki életében fontos szerepet játszanak – kezdte Bonifertné Szigeti Márta prezentációját. Mára a 15 éves REC is számos hagyománnyal rendelkezik, melyek közül az egyik kiemelkedő tradíciónk a Nagyköveti Találkozó, amely szorosabbra fűzi a nemzetközi szervezet és a tagállamok kormányai között az együttműködést. A szervezet idei évi célkitűzéseinek középpontjában a fenntartható fejlődés, az európai integrációs folyamatok, az EU új szomszédságpolitikai irányelveinek támogatása, valamint a REC nemzetközi folyamatokban kapott feladatainak megvalósítása áll. A résztvevők tájékoztatást kaptak a júniusi, 15 éves jubileumi miniszteri közgyűlés előzetes terveiről is. Az esemény célja a nemzetközi szervezet küldetésének megerősítése, de mindemellett cél, hogy a rendezvény hozzájáruljon a fenntartható fejlődés környezetvédelmi megoldásaihoz is. A jubileumi rendezvényre a tagországok környezetvédelmi miniszterei mellett a civil szervezetek valamint az üzleti szféra képviselői is hivatalosak lesznek.
További információk: Bauer Zsolt Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ Tel: 06 26 504 000

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás