Hirdetés
Forrás: MME

Az ősz végi változatos időjárás a madarak vonulását is viharossá tette, több faj a szokásosnál tovább maradt a Dél-Alföldön, míg mások tömegesen döntöttek a hirtelen távozás mellett.

A hőfok változása ilyenkor, ősz végén, tél elején azért is fontosabb a madaraknak, mint máskor, mivel ezen múlik, hogy befagynak-e a vizek, vagy sem. Érdekesség, hogy néhány faj a megszokottnál tovább maradt a Szeged melletti Fehértó környékén, a madármegfigyelők november közepén láttak üstökösgémet, amelynek fajtársai általában már szeptember közepén elhagyják hazánkat.

Mediterrán elterjedése miatt nálunk kis számban fészkel a szerecsensirály, általában már augusztusban elhagyja hazánkat és elindul Európa atlanti partvidékére. Mégis láttak késő ősszel egyet a szegedi fertőn. Szintén novemberben figyeltek meg egy fehér gólyát a tömörkényi Csaj-tavon, bár ez utóbbi faj egyedei az elmúlt években többször megfordultak késő ősszel Szeged környékén.
A késő őszi drasztikus állomány-változásokra jó példa a gulipánok viselkedése. November első két hetében 4-500 szedegetett belőlük a Fehértavon. Egy fagyot is hozó hidegfront hatására számuk négyszázról négyre esett vissza fél nap alatt, majd mostanra ez a szám nullára csökkent. A vonuló darvak száma is érdekesen alakult a múlt hónap folyamán: az első napokban 10 ezer körüli egyedet figyeltek meg, a hónap közepére számuk egészen 15 ezerig növekedett. November 25-én még 1500-at, két nap múlva már csak néhány tucatot láttak a madarászok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás