Hirdetés

Ivóvízzel kapcsolatos fejlesztésekre több mint 140 milliárd forintot költ Magyarország 2010-ig – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében. Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió ember ivóvize tartalmaz olyan arányú vegyületet, illetve nyomelemet, amely az Európai Unió határértékeit meghaladja.

Az ebből a szempontból leginkább érintett észak-alföldi és dél-alföldi régiókban ivóvízminőség-javító programok indulnak EU-s társfinanszírozással – áll a közleményben. Az észak-alföldi projekt idei év végén induló első üteme 6,224 milliárd forintba kerül. Ennek háromnegyedét az unió a Kohéziós Alapból, 15 százalékát az állam a költségvetésből állja, az érintett önkormányzatok önrésze pedig 10 százalék. A közbeszerezési eljárás lefolytatása után meginduló kivitelezési munkák várhatóan 2009. végéig befejeződnek. A fejlesztések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 41 települését érintik, ahol mintegy 110 ezer ember él. Ezeken a településeken a vízhálózatból származó ivóvíz minősége a magas arzén-, ammónia-, vas- és mangánkoncentráció miatt nem kielégítő. A térségben használt vízvezetékek ráadásul elöregedettek, repedezettek, ezért az elosztóhálózatokban másodlagos szennyeződés is gyakran előfordul. Ezeket a gondokat a programok keretében az ivóvízhálózatok tisztításával és cseréjével oldják meg.

A KVM közlése szerint az észak-alföldi program II. ütemének előkészítése is már megkezdődött, csakúgy, mint a 225 települést érintő, mintegy 100 milliárd forintos költségű dél-alföldi projekté. A többi magyarországi régió pályázói a Nemzeti Fejlesztési Terv környezetvédelmi és infrastruktúra operatív programjának (KIOP) tenderein jelentkezhetnek támogatásért. A KIOP társfinanszírozásával például még az idén megkezdődik Dombóváron egy 500 millió forintnál drágább ivóvízminőség-javító program.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás