Hirdetés

ÁLLÁSFOGLALÁS A NEMZETI KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAM II. SZAKASZA ÉS A BALATONNAL ÖSSZEFÜGGŐ KÉRDÉSEKRŐL

I. Az Országos Környezetvédelmi Tanács 2003. április 17-i plenáris ülésén a Nemzeti Környezetvédelmi Program (2003-2008) II. szakasza előterjesztését és annak vizsgálati elemzését alkalmasnak tartja, hogy a Kormány állásfoglalásra a Parlament elé terjessze.

1. Számos kisebb szakmai pontosítást jelentő módosítási javaslatát a Testület. ill. tagjai közvetlenül az előterjesztőhöz juttatja el, hogy azok beépüljenek az anyagba még az Államtitkári Értekezlet elé terjesztés előtt.

2. Az EU felé vállalt feladatok teljesítése akkor valósítható meg, ha a Programban foglaltak pénzügyi forrásai biztosítottak lesznek.

3. A Program sikeressége döntően fog azon múlni, hogy menedzselése megfelelően intézményesül, a végrehajtás szervezése, figyelemmel kísérése folyamatosan megvalósul.

4. A Program vitájában számos figyelemreméltó, ám a Program kereteit meghaladó észrevétel, javaslat is fölmerült, amelyek hasznosítására a Testület külön összefoglalót készít a Kormány számára.

II. Az Országos Környezetvédelmi Tanács szóbeli tájékoztatót hallgatott meg a Balaton-tavi miniszteri biztostól a „Balatonnal összefüggő kérdésekről”.

1. A Tanács ellenzi azokat a törekvéseket, amelyek arra irányulnak, hogy a – vízi közlekedésről szóló törvény határozott tiltása ellenére – a tavon motórcsónakok és jetskik használatát engedélyezzék.

2. A Testület felhívja a figyelmet arra, hogy a partvonal rehabilitációs és a parti sétány tervek kialakításánál vegyék figyelembe, hogy a törvény kifejezetten tiltja a vízmeder feltöltését.

3. A rehabilitációs terv készítés szerteágazó, aprólékos munkát igényel, ráadásul nyilván számtalan érdekkonfliktust indukál. Tekintettel erre az OKT támogatja a Balatonparti Fürdőegyesületek Szövetsége kezdeményezését a határidő meghosszabbítására.

4. A Balaton törvény módosításaival egyidejűleg meg kell teremteni összhangját a végrehajtásáról szóló, ill. arra szolgáló kormányrendelettel.

5. A Tanács kezdeményezi a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén az első, átfogó, regionális szinten szervezett szelektív hulladékgyűjtés megvalósítását.
2003.04.18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás