Hirdetés

A Paksi Atomerőmű igazgatósága az orosz TVEL-t választotta ki az erőműben történt üzemzavar következményeinek elhárítására. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tegnap tette közzé paksi vizsgálatának eredményét.

Az erőmű döntése egyben azt jelenti, hogy a balesetet szenvedett tisztítóberendezés gyártója, a francia–német Framatome ANP az üzemzavar elhárítására kiírt pályázat vesztese. Kocsis István, az erőmű vezérigazgatója elmondta, hogy a Framatome az oroszoknál drágábban és lassabban végezte volna el a munkát, de a határidő és az ár közlésére nem kapott tőlük felhatalmazást. Más céget nem hívtak meg a pályázatra.

Az orosz TVEL 4 millió 550 ezer US dollárt, hozzávetőleg egymilliárd forintot kér a tisztítótartályban lévő tönkrement üzemanyag-kazetták kiemeléséért, s a tárolóban történő biztonságos elhelyezéséért. A munkát hat hónap előkészület után 2 hónap alatt végzi el. Ebbe nem számít bele az engedélyek megszerzéséhez szükséges idő.

A TVEL nukleáris fűtőelemeket gyárt a világ számos orosz típusú atomreaktora számára. Ez a cég a legfontosabb partnere a Paksi Atomerőműnek: évente tíz-tizenöt milliárd forintért vásárol tőle fűtőelemeket.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éppen tegnap tette közzé a paksi balesetről szóló vizsgálatának eredményét, és ebben azt állapította meg, hogy az üzemzavart a Framatome APN hibája okozta, de a paksiak is hibásak, mert túlságosan megbíztak a francia–német cégben – közölte sajtótájékoztatón Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. Igazgatóságának elnöke. A jelentés megtalálható az Országos Atomenergia Hivatal honlapján.

“A jelentés megállapította azt is, hogy az üzemzavar során sem az erőmű dolgozóit, sem a lakosságot nem veszélyeztette a radioaktív anyagok kibocsátása, és a nemzetközi gyakorlatban szokatlan módon kitért arra is, hogy a vezérigazgató az üzemzavar elhárítása során megfelelő intézkedéseket tett” – mondta Molnár Károly.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megállapította azt is, hogy az engedélyezés során sem az Országos Atomenergia Hivatal, sem az erőmű vezetése nem tette fel azokat a kérdéseket, amelyeket egy ilyen, gyakorlatban még nem használt berendezésnél fel kellett volna tenni – ezt Ken Brockman, a NAÜ biztonsági részlegének vezetője közölte.
2003. augusztus 19.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás