Hirdetés
Forrás: euronews

Veszélyben van a nukleáris biztonság az orosz haderő által elfoglalt Zaporizzsja atomerőművében, mert az áradások miatt átszakadhat a Nova Kakhovka gát, állítja az orosz Roszenergoatom. Ha ez bekövetkezik, akkor víz alá kerülnének az atomerőmű hűtőrendszerének szivattyúállomását ellátó áramkábelek, figyelmeztet az elfoglalt létesítmény főoperátora. A létesítmény mellett az áradás Enerhodar városát és három 15-18 ezres települést is veszélyeztetne. Az ukrán hatóságok szerint ha az orosz üzemeltetők túl sok vizet engednek le a gát kímélése érdekében, akkor nem marad elég hűtővíz a nyárra. Az oroszok szerint két megoldás lehetséges:

— az ukránok felfüggesztik a harci tevékenységüket a térségben arra az időre, amíg megjavítják a gát sérült elemeit,
— vagy kitelepítik az embereket a veszélyeztetett településekről.

Európa legnagyobb atomerőműve szinte egész Dél-Ukrajnát ellátja árammal. Nagy teljesítménye nagy mennyiségű hűtővizet igényel.

Zaporizzsjai Atomerőmű kapuján Enerhodarban orosz katonai járművek hajtanak át 2022 május 1 forrás: Andrey Borodulin AFP

Tavaly novemberben, miután az orosz erők kivonultak a közeli Herszon városából, a műholdképek jelentős károkat mutattak a Nova Kakhovka gáton. Mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy robbanóanyagokkal tervezik átszakítani a gátat, ami elárasztaná a terület nagy részét, jelentős pusztítást okozva Herszon környékén.

Az atomerőmű volt az egyik első jelentős ukrán létesítmény, amelyet az orosz erők a háború első napjaiban elfoglaltak. Hat reaktora jelenleg le van állítva, egyetlen megmaradt távvezetéke szolgáltatja a reaktorok leolvadásának megakadályozásához szükséges áramot. A létesítmény biztonságáért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is aggódik a háborús környezetben.

A brit védelmi minisztérium szerint a készülő ukrán ellentámadástól tartva az oroszok a napokban katonákat telepítettek a zaporizzsjai atomreaktorok tetejére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás