Hirdetés

Az Őrségi Nemzeti Parkért Kezdeményezés felhívása az Őrségi Nemzeti Park igazgatói pozíciójára kiírt pályázattal kapcsolatban 2002. március 8-án avatják fel hazánk legújabb nemzeti parkját, az Őrségi Nemzeti Parkot. A terület 1978-tól tájvédelmi körzet besorolást élvezett, azonban ez nem garantálta az Őrség és a Vendvidék értékeinek megfelelő védelmét. 1995-től civil kezdeményezés indult annak érdekében, hogy a tájvédelmi körzet nemzeti parkká alakulhasson. Az aláírásgyűjtés, a helyiek, az Őrséget és a Vendvidéket szerető és ismerő emberek nyomásának köszönhetően a most megalakuló nemzeti park intézményi rendszere és forrásai elvileg biztosítani fogják, hogy a táj értékeit megőrizhessék, szervesen fejlődhessen e vidék. E kultúrtáj alapvető jellegzetessége, hogy a vidék természeti értéke, fajgazdagsága, sajátos mozaikossága elválaszthatatlan kulturális értékétől, hiszen éppen ennek eredményeként jött létre – kultúra alatt értve mindazt, ami az emberi élet teljességében megnyilvánul, így a gazdálkodást, az építést és a táj alakítását is. A vidéken élő emberek élete, gazdálkodása, boldogulásuk lehetőségei, tehát végső soron a falvak jövője is összefügg a nemzeti parkkal. Ezért a “defenzív” természetvédelem itt elégtelen. A most megalakuló Nemzeti Parknak – elődjével ellentétben – “jó gazdának” is kell lennie. Az Őrségi Nemzeti Parkért Kezdeményezés (ŐNPK) meggyőződése, hogy csak az Őrséget és a Vendvidéket szenvedélyesen szerető szakemberek építhetnek fel egy nem pusztán bürokratikus Nemzeti Parkot. Olyat, ami nem nyűge, hanem kovásza lehet az érintett falvaknak, és ahol az eddigi gyakorlattal ellentétben nem ellenfélnek, vagy zavaró körülménynek tekintik az embert. Az Őrségi Nemzeti Park igazgatói pozíciójának betöltésére 2002. március 6-án ír ki pályázatot a Környezetvédelmi Minisztérium. Az Őrségi Nemzeti Parkért Kezdeményezés szeretné biztosítottnak látni azt, hogy a hosszú küzdelem árán megalakítandó nemzeti park e vidék valódi fejlődését indítja el, értékeit megőrizve. Ehhez hitelesen elkötelezett, nyílt és képzelőerővel rendelkező személyt kell keresni. A fentiek szellemében az Őrségi Nemzeti Parkért Kezdeményezés olyan személyek jelentkezését várja, akik :
– alkalmasnak érzik magukat az igazgatói poszt betöltésére,
– együtt tudnának működni a helyi emberekkel és civil természetvédőkkel,
– a következő szakterületek valamelyikén tevékenykednek: jogi pálya, tanári pálya, természetvédelem, népművészet, építészet, ökológiai gazdálkodás, alternatív közgazdaságtan.

A helyi szakemberek és civil szervezetek által felhalmozott tudás, kötődésük a tájhoz hatékonyan tudja segíteni a leendő igazgató munkáját. Az ŐNPK az igazgatóval folytatandó aktív együttműködést a vidék értékteremtő fejlődése egyik zálogának tartja. Ezért azon pályázók részére, akikkel az ŐNPK meg tud állapodni a későbbi közös munkát illetően, támogató nyilatkozatot állítunk ki, amely a
beadandó pályázathoz csatolható.
Az igazgatói posztra kiírt hivatalos pályázati anyag beszerezhető 2002. március 6-ától a Környezetvédelmi Minisztériumban (1011 Budapest, Fő utca 44-50.; tel: 457-3300).
Az Őrségi Nemzeti Parkért Kezdeményezéssel kötendő megállapodással kapcsolatban érdeklődni lehet az Őrségi Nemzeti Parkért Kezdeményezés 9971 Szentgotthárd, Pf. 69 címen vagy U. Nagy Gábornál b.dora@axelero.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás