Hirdetés
greenfo/mti

Az Országgyűlés hétfőn ismét elfogadta a Balaton-törvényt, amely a tó területrendezési tervét és szabályzatát is magába foglalja. A képviselők 349 igen, 18 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt.

Az Országgyűlés a parlament tavaszi ülésszakának utolsó ülésnapján, június 9-én 341 támogató szavazattal egyszer már elfogadta a jogszabályt. A köztársasági elnök azonban a törvényt megfontolásra visszaküldte a parlamentnek, mivel nem értett egyet többek között azokkal a rendelkezésekkel, amelyek alapján a jövőben olyan területeket is korlátozás nélkül belterületbe lehetne vonni a balatoni üdülőkörzetben, amelyeken nincs megfelelő csatornahálózat.
Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára expozéjában elmondta: olyan módosított javaslatot sikerült megalkotni, amely Sólyom László kifogásait a legteljesebb mértékben osztja. Hozzátette: módosítják az építési feltételként meghatározott szennyvízkezelés módjára és határidejére vonatkozó szabályokat. Ennek keretében – folytatta – törlik a törvényjavaslat eredeti szövegéből a vízzáró szennyvíztározót mint az építései engedély megszerzésének elégséges feltételét.

A balatoni háttértelepülések szennyvízelvezetési agglomerációjába tartozó településein – a köztársasági elnök kérésének megfelelően – a csatornázási probléma megoldására álló határidőt lerövidítették, vagyis 2015 vége helyett 2012. december 31-e található a javaslatban – mondta Molnár Csaba. Az államtitkár hangsúlyozta: a törvény felszólítja a kormányt,hogy készítse el a balatoni kistelepülések szennyvízkezelésének programját úgy, hogy a szennyvízkezelés 2012 végéig meg is valósuljon.

Gulyás József, az SZDSZ képviselője hozzászólásában kifejtette, hogy a módosítások felpuhították a törvényt, ezért azt pártja nem támogatja. A problémák között említette, hogy az újonnan született definiáló rész ellentmondásos, és a szabályozás nem lesz egyértelműen alkalmazható; nem áll összhangban más törvényekkel, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy a törvény – ahelyett, hogy erősítené – gyengíti a környezetvédelmi szempontokat.

Bóka István (Fidesz) arról szólt, hogy a jelenleg hatályos törvény rendkívül hátrányos a parttól távoli kistelepülések számára, ahol a megfelelő csatornahálózat nem épült meg, ezért fontos az új jogszabály elfogadása. Az Országgyűlés Manninger Jenő és Lasztovicza Jenő Fideszes képviselők kiegészítő javaslatát, amely a vízpart-rehabilitációs terv részleteire vonatkozott, nem fogadta el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás