Hirdetés

Az interneten is tanulmányozható az Országos Hulladékgazdálkodási Terv szövegjavaslata a
Környezetvédelmi Minisztérium címén, a dokumentum jól használható a regionális és a helyi hulladékgazdálkodási tervek előkészítéséhez.
Az országos tervjavaslat első tárcaegyeztetése már megtörtént, a társminisztériumokkal folytatandó újabb konzultációkat követően kerül a tervezet a kormány, majd a parlament elé.
Az első tárcaegyeztetésen igényként fogalmazódott meg, hogy a terv részletezze a finanszírozásban szerepet vállalók körét, a költségek elosztását évekre lebontva.
A szövegjavaslatból kiderül, hogy a nyolcéves időszakra szóló terv költségigénye 330 milliárd forint. Ennek csaknem fele, 150 milliárd forint szükséges a települési szilárd hulladékoknak és szennyvíziszapoknak az Európai Unió követelményeinek megfelelő gyűjtéséhez, hasznosításához, elhelyezéséhez.
A legnagyobb összeget, 33,5 milliárd forintot a regionális hulladéklerakók létesítése igényli. A kommunális hulladékok teljes körű gyűjtésének megszervezése, a gyűjtés korszerűsítése, a szelektív gyűjtés bevezetése, a hasznosítás előkészítése a becslések szerint 24,5 milliárd forintba kerülne a nyolcéves időszakra elosztva. A kommunális hulladékokban található szerves anyagok komposztálási feladatainak elvégzéséhez 23 milliárd forintos ráfordítást prognosztizál a terv. A fővárosi hulladékégető korszerűsítésére 19,5 milliárd forint az előirányzat, az illegális, elavult hulladéklerakók felszámolására a rekultivációra 18,5 milliárd forint. A települési hulladékok előkezelési, hasznosítási programja – összhangban a csomagolási hulladékok hasznosításával – a becslések szerint csaknem 17 milliárd forintot igényelne.
A nem veszélyes ipari és mezőgazdasági hulladékok mennyiségének csökkentése, a nagyobb arányú hasznosítás, a korszerűbb ártalmatlanítás költségigénye a tervben szereplő becslés szerint eléri a 75 milliárd forintot.
A veszélyes hulladékoknál a megelőzés, a veszélyességi fok csökkentése, a hasznosítás előirányzata 7 milliárd forint. Az országos veszélyes-hulladék kezelő hálózat kialakításához -további szektorprogramokkal együtt – a becslések szerint több mint 90 milliárd forintra lenne szükség.
A dokumentum szerint 2008-ban sem lehet több az országosan keletkező hulladék mennyisége, mint az 1999. évi 73,2 millió tonna. Sőt a terv 200 ezer tonna csökkentést irányoz elő ehhez képest. A mezőgazdasági betakarítási hulladékok nélkül számolva viszont az 1999-es 43,2 millió tonnáról 36 millió tonnára kell csökkenteni a hulladékok mennyiségét.
A mezőgazdasági és élelmiszeripari nem veszélyes hulladékok 1999. évi 35 millió tonnás mennyisége 2008-ra a becslések szerint 40 millió tonna körül alakul. Az ipari és más gazdasági nem veszélyes hulladékok mennyisége 23,2 millió tonnáról 18 millió tonnára csökkenhet a tervben megjelölt feladatok megvalósítása esetén. A települési szilárd hulladékok 4,5 millió tonnáról 5,2 millió tonnára növekedését feltételezi a terv, a települési folyékony hulladéknál viszont a csatornázással összefüggésben a mennyiség 6,3 millió tonnáról 4,6 millió tonnára csökkenhet. A szennyvíziszapnál 0,5 millió tonnáról 1,1 millió tonnára történő növekedést feltételez a dokumentum, a veszélyes hulladékok mennyisége pedig 3,7 millió tonnáról 4,1 millió tonnára növekedhet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás