Hirdetés

Mangel Gyöngyi kérdezte Szentesi György haditechnikai szakértõt.

Annak idején az első Öböl-háborúban, illetve Koszovóban az amerikai és a NATO-seregek használták az úgynevezett gyengített uránlövedéket tankok kilövésére. Az amerikai hadsereg, illetve a brit hadsereg most is használja-e ezt a gyengített uránlövedéket?

Szentesi György: – Az úgynevezett gyengített uránlövedékek harckocsi-páncélok átütésére kiválóan alkalmasak. Az acélmagvas lőszer helyett fémuránt töltenek a lövedékekbe, hiszen az uránnak a sűrűsége közel háromszorosa, mint az acélé. A gyengített uránlövedék azt jelenti, hogy az uránnak a nem sugárzó izotópját használják ezeknek a lövedékeknek a töltésére. Mindig rengeteg pletyka kering ezzel kapcsolatosan, azonban érdemi bizonyítékot arra, hogy ezek a gyengített uránnal töltött lövedékek valamiféle sugárszennyezést okoztak volna, még soha nem volt.

Az első Öböl-háború után a szétlőtt, otthagyott tankokba iraki gyerekek bementek játszani, bemásztak, nem tudták, hogy ennek van bizonyos veszélye, és nagyon sokan megbetegedtek közülük. Ez mégiscsak arra utal, hogy valamiféle ártó hatása van ennek a lövedékmaradványnak.

– Sajnos, egy szétlőtt, darabokra esett harckocsiban éppen elég olyan eszköz, berendezés van, amelyik károsan hathat a gyerekek szervezetére, környezetszennyezést okozhat, ám hivatalosan soha be nem bizonyosodott az, hogy ez az uránmagvas lövedékektől származott volna.

– Most használnak-e az amerikai vagy angol katonák ilyen uránlövedéket?

– Hivatalos információ erről nem volt, de nem elképzelhetetlen, hogy effajta lövedékeket használjanak, hiszen igen hatékonyak a harckocsik páncéljának átütésére. Minden pusztító fegyvernek van egy csomó környezetkárosító és emberi szervezetet károsító hatása. Ez nem kiemelkedően rosszabb, mint a többi, a többit is el kéne kerülni.

– Mit tudunk ezeknek az uránlövedékeknek az egészségügyi hatásairól? Dr. György Lajos nyugdíjas kutató-orvos, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Klub egyik alapítója.

Dr. György Lajos: Ezt 1974-ben már az izraeliek használták és használták az Öböl-háború során és használták az amerikaiak igen nagy mennyiségben a Szerbia elleni háború során. Ennek a sugárzó hatása nem erős, de azért hogyha megfelelő mennyiségben bekerül és fölhalmozódik mondjuk a tüdõszövetekben, akkor azért évek múltán ennek a sugárzó hatásának is lehet rákkeltő vagy sejtburjánzást okozó hatása. Ugyanakkor az urán egy nehézfém, és önmagában a sugárzástól függetlenül is különböző mérgezési tüneteket okoz; csökkenti a szervezet ellenállóképességét, mérgezi a vesét, vannak idegrendszeri tünetei, a vérképzést károsítja. Tehát ez egy veszélyes anyag. A háború alatt hatalmas mennyiségben került ki a környezetbe. Ez egy éghető anyag, akkor a keletkezett urán-dioxid bekerül a levegőbe, és belélegezzük. Nem az egész lövedék ég el, hanem szétporlad, por keletkezik, tehát bekerülhet a talajba, belekerülhet a vizekbe, belekerül az emberekbe a legkülönbözőbb módon, tehát mindenképpen káros.

– Említette az Öböl-háború után az iraki gyerekeknek a sorsát.

Dr. György Lajos: – Ez nagy valószínűséggel összefügg, tudniillik, a gyerekeket érdekelte az, hogy mi történik az ott hagyott páncélosokban, összeszedtek ilyen lövedékeket, ezzel játszottak. Ugyanakkor a gyerekek között igen magas volt a leukémia- előfordulás. És egy német orvos vizsgálta a gyerekeknél a leukémiát, és vizsgálta, hogy milyen módon kerülhettek radioaktív anyagokkal érintkezésbe, és hát,õ azt a következtetést vonta le, hogy ennek az elszegényített vagy gyengített uránnak van ilyen hatása. Haza is vitt egy ilyen lövedéket Németországba, és egy orvoskongresszuson bemutatta, szeretett volna gyerekeket is elvinni Németországba vizsgálatra, de ezt nem engedték meg. Azután a rendőrség eljárást indított ellene, hogy radioaktív anyaggal való visszaélés, emiatt eljárást indítottak ellene, közben a háborúban hatalmas mennyiségben szállították át Németországon és használták föl ezeket a lövedékeket. 1997-ben az ENSZ emberjogi bizottsága és a kisebbségvédelmi albizottsága az elszegényített urániumot a tömegpusztító fegyverek közé sorolta, mert a vegyi és a radioaktív mérgező hatása miatt civileket is hosszú időn át megbetegít és meggyilkol.
2003.03.31.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás