Hirdetés

Kínában a városok rendkívüli mértékű növekedése a jelek szerint megváltoztatja a helyi időjárást és csökkenti a csapadékot – mutatták ki amerikai kutatók.

Mint a New Scientist című nemzetközi tudományos magazin internetes kiadásában olvasható, a Bostoni Egyetem kutatói többek között Hongkong körzetét vizsgálták meg, ahol 1988 és 1996 között a városi területek a háromszorosukra nőttek, s jelentősen csökkent a csapadékmennyiség. Az korábban is ismert volt, hogy a városok kihatnak a helyi időjárásra – például kimutatták, hogy a hőmérséklet magasabb a városokban -, de egyrészt az urbanizációnak a csapadékkal való összefüggését nem elemezték, másrészt olyan mértékű városiasodás nem történt, hogy a jelenséget érdemben kutatni lehetett volna. A legtöbb korábbi kutatási eredmény szerint a városok felett éppenséggel több felhő képződik a felszálló meleg levegő folytán, s ezért több az eső.

Robert Kaufmann, egy német kutatási csoport vezetője viszont olyan magyarázatot adott, hogy a városokban valószínűleg azért kevesebb a csapadék, mert egyrészt kevesebb a növényzet, másrészt a víz sokkal gyorsabban folyik el az utcákon, emiatt kevesebb pára kerülhet a légkörbe. Ma a városok a Föld felszínének csupán néhány százalékát fedik el, ezzel szemben becslések szerint 2030-ra a világ lakosságának feltehetően már a 60 százaléka fog városokban lakni, ezért érdemes kutatni a városok és az időjárás új összefüggéseit – hangsúlyozzák a Bostoni Egyetem szakemberei.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás