Hirdetés
greenfo/mti

Badacsonytomaj tiltakozó levelet írt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak, mert az a Badacsony hegyre tervezett kilátó megépítésére elnyert uniós támogatás odaítélése után, az építkezés megkezdése előtt kezdeményezte a hegytető fokozottan védett régészeti lelőhellyé nyilvánítását.

Sall Csaba, Badacsonytomaj alpolgármestere szerint a balatoni települések többségével ellentétben Badacsonytomaj azért nem kíván a világörökség részévé válni, mert már számos hátránya származott abból is, hogy kiemelt természetvédelmi területen fekszik, és kiemelten élvezi az örökségvédelmi hivatal figyelmét. Az önkormányzat testülete az erről szóló, pár évvel korábbi határozatát a legutóbbi ülésén megerősítette, tekintettel arra az új kezdeményezésre, amelynek célja, hogy az egész Balatoni térség váljon a világörökség részévé.

Badacsonytomaj legfőbb sérelmei közt említette, hogy a település bevásárlóközpontjának megépítése, és a Balaton körül több nagy beruházást tervező SCD csoport által tervezett szálloda építés is azért csúszik 1-1,5 évet, mert az örökségvédelmi hivatal feltárásra kötelezte a beruházókat.

Az alpolgármester szerint a mostani kilátó ügy is jól példázza az ellehetetlenülésüket. A túraútvonalak mentén található, 8 méter plató-magasságú badacsonyi kilátóból a magasra nőtt fák koronájától már nem lehet élvezni a térség páratlan panorámáját. Ezért döntött úgy az önkormányzat – élvezve a másik két hegy körüli önkormányzat támogatását -, hogy pályáznak támogatásért, aminek segítségével egy 18 méter magas, tájba illő, impozáns kilátó épülhet a régi helyére. Tavaly ősszel sikerült 82 millió forintos uniós támogatást nyerniük – 15 millió forintnyi önrész biztosítása mellett – a Badacsony hegyre vezető turista utak rendbetételére és az új kilátó megépítésére. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ezt követően tudatta az önkormányzatokkal, hogy védetté kívánja nyilváníttatni a badacsonyi hegytetőt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás