Hirdetés
Greenfo / MTI

A Magyar Tudományos Akadémia tájékoztatása szerint a tartós kánikula következtében megjelentek a Balatonban a kékalgák, azonban ez nem befolyásolja a víz minőségét.

A meleg, kánikulai időjárás különösen kedvez a kékalgák szaporodásának, ezért a Keszthelyi-medencében az elmúlt három hétben megduplázódott a lebegő algák mennyisége.
Legnagyobb tömegben a fonalas, a légköri molekuláris nitrogén megkötésére képes kékalgák fordulnak elő a vízben. Az algák mennyiségét jelző klorofill-koncentráció a Keszthelyi-medencében elérte a 30 mikrogrammot literenként, a tó többi részén ennél lényegesen kevesebb az alga.
Ez az algamennyiség még nem jelent veszélyt, hiszen 75 mikrogramm/literig, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által meghatározott határértékig, biztonságos a fürdőzés a tóban. Érzékeny bőrűeknél azonban a kékalgák sejtfalanyagai kiütést, viszketést, szembe kerülve kötőhártya-gyulladást okozhatnak, de a megbetegedés a strandolás utáni zuhanyozással megelőzhető.
A Balatonba folyó kisvíz folyásokban a halak ívása sikeres volt, mert nagy számban kerültek elő a befolyókból pataklakó halfajok ivadékai. A befolyók vízhozama azonban az utóbbi hetek igen meleg időjárása miatt számottevően csökkent, ami a halak életterének beszűkülése mellett a víz erős felmelegedését okozza. A meleg miatt csökkenő oxigénkoncentráció különösen a hajnali órákban okozhat a kisvizekben halpusztulást – áll a közleményben.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás