Hirdetés

Közhasznú feladatait a korábbi tervekkel ellentétben továbbra is részvénytársasági formában látja el a Balatoni Halászati Rt. az év végi kormányhatározat nyomán.
Vojtkó Pál vezérigazgató elmondta: a társaság részvényei január 1-vel az ÁPV Rt.-től a Magyar Államkincstárhoz kerültek. A környezetvédelmi és vízügyi miniszternek január 15-ig kezdeményeznie kell a KVVM kijelölését a cég vagyonkezelőjévé, és a tárca vezetőjének június 30-ig lehetővé kell tennie a tóparti önkormányzatok és a Balaton Fejlesztési Tanács számára a legföljebb 49 százalék vagyonszerzéssel járó tőkeemelést, ami a legjobb esetben körülbelül 600 millió forint. A döntés értelmében nem ingyen – ahogy ez a Balatoni Hajózási Rt. esetében történt -, hanem tőkeemelés révén, anyagi lehetőségeik arányában juthatnak vagyonrészhez a balatoni önkormányzatok a halászati társaságnál.

“A cég sorsáról döntő kormányhatározat kikötése szerint a többségi irányítást lehetővé tevő legalább 51 százaléknak az állam tulajdonában kell maradnia, de az önkormányzatok pénzügyi lehetőségei miatt nem valószínű, hogy 49 százaléknyi tőkeemelésre kerül sor” – fogalmazott a siófoki székhelyű rt. vezetője. Vojtkó Pál tájékoztatott arról: 2004-ben folytatódik a cég tavaly megkezdett reorganizációja. 2003-ban a négy tóból álló, 363 hektáron fekvő nagyatádi halastó-rendszert, valamint a 37 hektáros töreki halastavat adták el, a buzsáki és a földvári halastavak eladásához viszont az ÁPV Rt. nem járult hozzá. A Balatoni Halászati Rt. – amelynek jelenleg 633 millió forint az alaptőkéje – 2003-as árbevétele 700 millió forint körül várható, és a cég 200 millió forint eredményre számít. Az ingatlan-eladásból 2003-ban 507 millió forint bevétel származott.

Az új esztendő üzleti tervét az igazgatóság az új vagyonkezelő elképzeléseihez igazodva ezután fogadja el; a társaság számításai szerint 2004-ben központi támogatás és ingatlan-eladás nélkül 240 millió forint lehet a veszteség, amiből 90 millió forintot a takarmányok árának drágulása és az elmaradó támogatás tesz ki. “Májusig kell kidolgoznunk középtávú elképzeléseinket, amelyek alapján a társaság önfinanszírozóvá válhat. Továbbra is arra számítunk, hogy a Balatonnal kapcsolatos közhasznú feladatokra, a korlátozott halászatra és a halőrzésre az állam támogatást nyújt” – jelentette ki a vezérigazgató. A haltelepítés költségeit a horgászjegyek eladásából származó bevételnek kellene már az idén fedeznie, amit az áremelés mellett például a vitorlás hajókon folyó engedély nélküli horgászás közös rendőr -halőr ellenőrzésével szeretnék elérni. A jövőben a tó élővilágának az egyensúlyához nélkülözhetetlen busa-kifogásra korlátozódhat az rt. halászati tevékenysége, emellett az állomány-szabályozó keszeghalászat maradhat meg – mondta a szakember.
2004. január 16.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás