Hirdetés

Az idén már érzékelhetőek lesznek a Balatonnál a kormányzat intézkedései, így megtisztul 6 strand az iszaptól és 15-nek a kotrását megkezdik – hangzott el tegnap Siófokon a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium balatoni sajtótájékoztatóján. Kóródi Mária, a tárca vezetője elmondta: szeptemberre elkészül az akadémiai értékelés a Balaton vízpótlásáról, a minisztérium 1,4 milliárd forint támogatást nyújt ebben az esztendőben az iszapkotrásra, nyáron víztisztító hajó jár a part menti vizeken, és újra ifjúsági tábor várja azokat a fiatalokat, akik részt vesznek a tó környékének a megtisztításában.

A Balaton évek óta tapasztalható vízszint-csökkenése miatt megrendelt vízpótlási tanulmány-terv kapcsán a minisztérium felkérésére akadémiai vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy szükséges-e a tó vizének mesterséges pótlása, és az esetleges beavatkozás milyen következményekkel járhat. A vizsgálat alapján az ökológiai (környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi) szempontokat és a gazdasági, elsősorban turisztikai és hajózási igényeket egybevetve kell meghozni a döntést – hangsúlyozta a miniszter asszony, aki beszámolt arról is: a tárca tavalyi döntése nyomán idén hat balatoni település fövenyfürdőinek a kotrását végezhetik el: Badacsony, Keszthely és Györök strandjáról már eltávolították az iszapot, előkészületben van az iszapkotrás Almádiban, Akaliban, Fenyvesen.
A közelmúltban elkészített balatoni kotrási térkép segítségével megkezdett iszaptalanítást folytatva további 15 településen kezdődhet meg még az idén és fejeződhet be jövőre a kotrás.
A minisztérium idén 1,4 milliárd forint támogatást nyújt a pályázóknak a strandok iszapkotrására; az önkormányzatok a költség legföljebb 40 százalékát nyerhetik el, a többit saját forrásból kell előteremteniük – tette hozzá Kóródi Mária.

Kolber István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy az egyéb pályázati lehetőségekkel 70 százalékra növekedhet a kotráshoz nyújtott támogatás. Az iszap elhelyezését szolgáló szigetek kialakításához 10-15 évre lenne szükség és ehhez a Balaton törvényt is meg kellene változtatni, ezért ezt a lehetőséget a tárca elveti. Miután az igen költséges zagyterek létesítésében a kormányzat magára maradt, a tárca finanszírozásában Akaliban 7 hektáros területet bérelnek öt évre az iszap elhelyezésére – közölte Kóródi Mária.
A Balaton vize a csatornázásnak köszönhetően kiváló minőségű; a tónál nyáron 28 helyen tájékoztatják a fürdőzőket, hogy az adott strand vize a közegészségügyi hatóságtól milyen minősítést kapott. A part menti vizek tisztaságát szolgálja majd az a kis hajó, amely összeszedi a víz felszínén úszó szemetet, és három év szünet után Széplakon ismét a Balaton tisztaságát elősegíteni hivatott ifjúsági tábort szerveznek középiskolásoknak. A miniszter asszony bejelentette: a kormány szerdai ülésén foglalkozik azzal az előterjesztéssel, amely a vízi közlekedésre vonatkozó rendeletet módosítva lehetővé teszi, hogy továbbra se kelljen engedélyt kérni a vitorlás hajók motorhasználatához. A motorcsónakok számára viszont továbbra is tilos terület a Balatonon – mondta. A partvonal-szabályozásról Kóródi Mária elmondta: a tervezett part-rehabilitáció a Balaton hatvanezer hektár területéből mindössze
hét hektárt érint, és mint fogalmazott, a szabályozást a hatvanezer hektár érdekében fogják végrehajtani.
2003. április 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás