Hirdetés
greenfo/mti

A Balatoni Halászati Zrt. a jövőben csak a Balaton ökológiai egyensúlyának fenntartásáért felel, leválasztják róla és privatizálják a cég tógazdaságait, valamint a halfeldolgozóját a hozzájuk tartozó ingó és ingatlanvagyonokkal együtt.

Az MTI korában hírt adott arról, hogy az MNV kezelésébe került Balatoni Halászati Zrt. (BH) a tavalyi vagyontörvény értelmében lekerült a tartós állami tulajdonban maradó cégek listájáról, így azóta napirenden van a privatizációja. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tegnap döntött a privatizációról – közölte Száraz Gábor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

Egy korábbi elképzelés alapján, amely szerint holdinggá alakították volna a halászatot, elkészültek a tulajdonosok által is elfogadott stratégiai tervek, de a cég közgyűlése nem tudta áldását adni rá, mert az utóbbi hónapokban a tulajdonosi képviselet hiányában rendre elmaradt. A hosszú ideje tartó bizonytalanság már veszélyeztette a halászati cég gazdálkodását – a cégvezető korábbi nyilatkozati szerint.

A tavaly 1 milliárd forintnyi árbevétel mellett 32 millió forintos adózott eredményt elérő, de 750 millió forintos kötelezettség-állománnyal rendelkező vállalatnak évek óta szüksége lenne tőkebevonásra a talpon maradásához és a tevékenysége korszerűsítéséhez, miközben bizonytalan helyzete miatt pályázati források megszerzésére sem nyílt lehetősége. Az eddigi elképzelésekkel szemben, amely 75 százalék mínusz 1 szavazat arányában privatizálható leányvállatokba szervezte volna a cég profitképes tevékenységeit, a vagyontanács most arról döntött, hogy eladja azokat.
 Száraz Gábor tájékoztatása szerint a halászati társaságnál maradna ugyanakkor a horgászjegy-értékesítési tevékenység, valamint a tó ökológiai egyensúlyával és a halállomány szabályozásával kapcsolatos veszteséges közfeladatok elvégzése, így a halőri teendők is.

Kiss György Károly, a halászati cég elnöke az MTI megkeresésére közölte, egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást a cégét érintő tulajdonosi döntésről, amire a december 20-án esedékes igazgatósági ülésig minden bizonnyal sor kerül, a részletekről nyilatkozni csak ezt követően tud. Ezen az ülésen állapodnak majd meg a szükséges intézkedésekről, amelyre a közgyűlésnek is áldását kell adnia – hangsúlyozta.

Suchman Tamás, a halászatban időközben 33 százalékos tulajdonosi jogi képviselethez jutott Balaton Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, a tárgyalások során alapvető szempont volt, hogy a Balaton nem eladó. Legfőbb cél az élővilág megőrzése és a horgászturisztikai feltételek biztosítása, amelynek biztosításához fontos, hogy a halászat a jövőben hozzájusson a szükséges forrásokhoz – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás