Hirdetés

Cselekvési tervet fogadott el a Balaton és térsége fejlesztésére a kormány tegnapi
kihelyezett ülésén Tihanyban, a 47 pontból álló komplex program egyrészt már futó fejlesztéseket kapcsol össze, másrészt új rövid és hosszú távú feladatokat jelöl ki – közölte Persányi Miklós a kormányszóvivői sajtótájékoztatón, Zánkán.

A futó programokon kívül az intézkedési tervben meghatározott célokra az idén 250 millió forintot, jövőre pedig másfél milliárd forintot fordít a kormány az érintett tárcák büdzséjének terhére. A cselekvési program a környezetvédelmi teendőkön kívül turisztikai és infrastrukturális feladatokat, továbbá közbiztonsági és kulturális fejlesztéseket jelöl ki. A cselekvési programban elsősorban a környezetvédelmi, a belügyi, az agrár, a gazdasági, a pénzügyi és az európai ügyek minisztériuma vesz részt. Persányi Miklós elmondta, a terv koordinálását vezetésével egy tárcaközi bizottság látja majd el, amely minden év elején jelentést készít a program előrehaladásáról. A miniszter az azonnali intézkedések között említette a Balaton vízszintjével összefüggő teendőket. Ismertetése szerint még az idén kotrásokat végeznek a strandokon, kikötőkben, s kutatásokba kezdenek egy esetleges vízpótlás lehetőségeiről. Ezek az elemzések ugyan csak október végére készülnek el, ám a jelenlegi ismeretek szerint ilyen beavatkozást a természet- és környezetvédelmi szempontok nem indokolnak.

“Szakértők szerint nem aggasztó a jelenlegi alacsony vízszint, sőt ökológiai szempontból még előnyös is” – hangoztatta Persányi Miklós. Elmondta, hogy a tó természeti állapotának javítása érdekében a nádasok védelmére és a halállomány megválasztására is feladatokat jelölnek meg. A halállomány alakítását a horgászok érdekeinek kívánják alárendelni, ezért átalakítják a Balatoni Halászati Rt.-t. A profitorientált állami tulajdonú társaságot a Hortobágyi Halgazdaság Rt.-hez hasonló szervezetté alakítanák. Ez a szervezet a telepítéseknél elsősorban nem a halászat, hanem a horgászat szempontjait tartja szem előtt, mégpedig az őshonos halfajok preferálásával. Persányi Miklós a cselekvési terv új feladatai között említette a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyes területeinek kibővítését, tisztítóhajók üzembe helyezését és a partok tisztán tartására közmunkaprogramok beindítását. A miniszter a jövő évi teendőkről szólva közölte: tízéves ügyre kerül pont 2004-ben a sármelléki repülőtér beindításával. Szavai szerint egy most készülő hatástanulmány várhatóan 500 millió forint és egymilliárd forint közötti költségre becsüli majd azt a navigációs rendszerfejlesztést és egyéb feladatokat, amit el kell végezni a sármelléki légi forgalom beindításához.

A környezetvédelmi tárca vezetője szólt a térségfejlesztési terv turisztikai vonatkozásairól is. A program prioritásai között szerepel az ifjúsági és gyermekprogramok, ezen belül is a nyelvi táborok bővítése, az egészségügyi fejlesztések idegenforgalmi vonatkozásainak kiaknázása. Persányi Miklós közölte, hogy az idegenforgalom a Balatonnál 15 százalékkal bővült a tavalyihoz képest annak ellenére, hogy a világban zajló események nem kedveznek a turizmusnak. A tervben az infrastrukturális feladatok főként az autópálya- és egyéb közútfejlesztéseket érintik, az idei célok között pedig a Balatont körülvevő kerékpárút befejezése szerepel. A program tartalmazza ezenkívül a térség európai uniós támogatással létesülő hulladékkezelési rendszerek kiépítését és a Balatonnal összefüggő jogi szabályozások tökéletesítését.
2003. július 3.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás