Hirdetés
greenfo/mti

A román környezetvédelmi minisztérium banki garanciát is kér a verespataki aranykitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporationtól (RMGC), ha a kanadai román vegyesvállalat beszerzi az engedélyezési eljárás újraindításához szükséges dokumentumokat, és a hatóságok is engedélyezik a projektet – mondta Borbély László, a tárca vezetője.

A politikus becslése szerint az RMGC-nek 150 –  160 millió dollárt kellene letétbe helyeznie, amelyet a régió környezetének helyreállítására fordítanának, amennyiben a verespataki arany- és ezüstlelőhely kiaknázása után ökológiai baleset következne be az ipari létesítménynél.

Borbély a tíz évvel ezelőtt Nagybányán bekövetkezett, a tiszai ciánszennyezéshez vezető bányabaleset kapcsán arra emlékeztetett, hogy az akkori katasztrófáért senkit nem vontak felelősségre, hasonlóképpen pedig senki nem fizetett anyagi kártérítést.

A Romániai Demokrata Szövetséget (RMDSZ) képviselő politikus vasárnapi bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta: nem változott a ciántechnológiás beruházással kapcsolatos álláspontja, vagyis a beruházás engedélyezése terén szigorúan tiszteletben fogja tartani a hatályos romániai jogszabályokat.

A lap emlékeztet: Borbély László a Verespatak-projekt ügyében az ENSZ fenntartható fejlődés bizottságának New Yorkban rendezett ülésén is megszólalt (a tárcavezető ez alkalommal átvette a testület irányítását). A miniszter úgy vélekedett: miközben az Európai Parlament által nemrég megszavazott, a ciántechnológia betiltását szorgalmazó határozat csupán ajánlás, az Európai Bizottság jelenlegi álláspontja az, hogy a ciános érckitermelésnek nincs életképes alternatívája a színesfémbányászatban.

Ezzel egy időben Dragos Tanase, az RMGC vezérigazgatója a hét végén reményét fejezte ki, hogy a bukaresti szaktárca már a héten elrendeli az engedélyezési folyamat folytatását. Mint ismeretes, a kanadai román vegyes vállalat május elején új településrendezési engedélyt nyújtott be a környezetvédelmi minisztériumhoz. A cég később élesen bírálta, és “Románia fejlődése elleni irányított, gátlástalan támadásnak” nevezte azt az állásfoglalást, amelyben az Európai Parlament a cianidos bányászat uniós betiltására szólít fel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás