Hirdetés
greenfo/MTI

Az ellenzék és a környezetvédelmi szervezetek támadásainak kereszttüzébe került a bécsi városvezetés, miután képviselői bejelentették: mégsem vezetnek be általánosan óránként 50 kilométeres sebességkorlátozást az osztrák főváros valamennyi útján.

A városvezetés még szeptemberben jelentette be, hogy ebben az évben olyan környezetvédelmi programot indít, amellyel évi 113 tonnával szeretnék csökkenteni az osztrák fővárost sújtó korom- és porszennyezést. Ennek keretében rendelték el az év végén az 50 kilométeres sebességkorlátozást mindazokon az útszakaszokon, amelyeken eddig 60, illetve 70 kilométer volt a megengedett legnagyobb sebesség. A külföldiek előtt is jól ismert ilyen útszakasz volt például a bécsi városközpontból a déli bevásárlóközpontba (SCS) vezető többsávos Triester strasse, amelyen addig 60, illetve 70 km/h volt a megengedett legnagyobb sebesség. Egyebek között ezen az útvonalon is visszaállítják az “eredeti” sebességkorlátozást.

A sebességcsökkentés egyébként csak az egyik része a mintegy 4 millió euróba kerülő új programnak, amellyel a közúti közlekedés levegőszennyezését szeretnék mérsékelni a mintegy másfél milliós nagyvárosban. A tervek szerint 2008-ig türelmi időt adnak az 1992. január 1-je előtt forgalomba helyezett teherjárműveknek, azt követően azonban kitiltják őket a bécsi forgalomból.
A robbanómotoros munkagépek számára korszerű részecskeszűrők felszerelését írják elő, a 37 kw-nál nagyobb teljesítményűek számára már a jövő év szeptemberétől, az ennél kisebbek számára pedig 2008-tól. Programot dolgoznak ki arra is, hogy a fűtőolajak közül a kevésbé szennyezőeket használják a bécsi üzemek.

A bécsi ellenzéki pártok és a környezetvédő szervezetek is azt vetették a baloldali városvezetés szemére, hogy a közlekedési klubok akarata előtt meghajolva döntöttek a sebességhatár újbóli felemeléséről, így az egykori császárvárost “a közlekedési klubok irányítják”. A rendőrség viszont közölte, hogy megszűnt a türelmi idő a gépkocsivezetők számára, akit ezentúl 50 km/órás sebességkorlátozással védett útszakaszon gyorshajtáson érnek, annak már fizetnie kell. A szabályok szerint 70 km/h-ig 21 euró (kb. 5300 forint), ennél nagyobb mértékű gyorshajtásnál 35 euró (kb. 8800 forint) helyszíni bírsággal sújtanak, az óránként 90 kilométernél is sebesebben autózóktól pedig bevonják a jogosítványt, és feljelentik őket.

Az Osztrák Orvosi Kamara (ÖäK) állásfoglalása szerint Ausztriában évente mintegy 5 ezren halnak meg a levegő szennyezettsége miatt, amelyhez nem kis mértékben járulnak hozzá a gépjárművek robbanómotorai.

Kapcsolódó anyagok:

Bécsi lassítás – mindenütt 50 kilométer/óra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás