Hirdetés

A Kis-Balatonon befejeződött a nádvágás, ezen a télen a védett területen lévő 2.200 hektárt kitevő nádasból 400 hektárnyi vágtak le a munkások – tájékoztatott Futó Elemér, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai természetvédelmi őre. A Balaton nádasait az idén nem vágták le, mivel a szakemberek az alacsony vízállás miatt veszélyesnek ítélték a nádaratást.
A Kis-Balatonon viszont a megszokott rend szerint mozaikszerűen, legföljebb 50 hektáros területeken vágták le a téli hónapokban a növényzetet úgy, hogy néhány hektáros foltokban a levágott nádas területén is megmaradjon a madaraknak eleséget és védelmet biztosító nád. A több éve levágatlan, a tórendszer élővilága számára meghagyott, élelmet s búvóhelyet nyújtó avas nádasokból négyet, a friss nádasokból pedig nyolcat vágtak le. Míg az avas nádat levágása után természetvédelmi okokból a parton elégették, a tavaly nőtt friss és most levágott balatoni nádból építőipari termékek készülnek, s egy részük a külpiacra kerül.

– A majdnem 15.000 hektárt kitevő kis-balatoni védett terület legális és illegális vendégforgalma a következő hetekben megnő: az újra megjelenő természetkedvelő kirándulók kiszolgálása mellett munkát adnak a nemzeti park embereinek a szigorúan védett térségben működésüket várhatóan ismét megkezdő orvhalászok és orvhorgászok is – mondta Futó Elemér. Az évente 20-30.000 vendéget fogadó Kis-Balatonnál a tavasz beköszöntével a nemzeti park munkatársai számára rövidesen megkezdődnek az “éjszakai műszak”-ok is, hogy éjjel-nappal biztosítva legyen a védett természeti értékek megóvása.
2003. március 20.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás