Hirdetés

Orbán egyeteme miatt ma délelőtt olyan méretű fakivágás indult meg a VIII. kerületben, ami a maga 145 darabjával majdnem négyszer akkora, mint ahány eddig kidöntött fa (40) miatt hetek óta tart a tiltakozás a Ligetben. Ha hozzáadjuk az Orczy-kertnél korábban kivágott 131 fát, 276 példánynál fogunk járni, az eddig városligeti termés hétszeresénél.

 

A parkban, ami hagyományosan a szegényebb nyolcadik kerületiek Ligetje volt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építkezései miatt irtják a növényzetet. Most konkrétan a Rendészettudományi Kar új speciális képzési központja és egy sportközpont miatt berregnek a láncfűrészek

 

Az egyetem korábban azt nyilatkozta, hogy a kivágandó növények nem is a parkban, hanem a nagyközönségtől eleve elzárt területen állnak. Ehhez képest ugyanabban a nyilatkozatban, amiben azt állították, hogy a kivágandó fák nem is a parkban vannak, azt is mondták, hogy a fakivágást maga a beruházás, valamint a park elöregedett, beteg faállománya, továbbá a tavaly nyári vihar okozta kár indokolja.

Ez az akció azonban csak addig lesz a legnagyobb Budapesten, amíg be nem indul a nagyüzemi erdőirtás a Római-parton, ahol az egész parti fasort és egy teljes erdőt vágnak ki, durván másfélezer példányt.
Forrás és videó >>>
 

Hiába ígérték az ellenkezőjét, elkezdték kivágni az Orczy-kert fáit
 

Hiába ígérte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára, az Orczy-kert környékén lakóknak, hogy nem fognak több fát kivágni az egyetem bővítésekor (legalábbis addig, ameddig ezt nem egyeztették le pontosan a helyi lakossokkal), most mégis a Diószeghy utca felé eső részen elkezdték kivágni a park nem történelmi részének fáit. A fakivágásokat az egyetem új épületeinek építése miatt rendelték el.

A fakivágás hírére a környék lakosaiból és környezetvédőkből verbuválódott aktivisták a helyszínre siettek, hogy megakadályozzák a további természetkárositást. Kisebb szóváltás is kialakult a helyszínen dolgozó munkások és a favédők között, előbbiek pedig kihívták a rendőrséget.

Jelenleg olyan 10-12 aktivista tartózkodik az építési területen belül, de többen is a helyszínre tartanak információink szerint, bár a rendőrség lezárta a területre vezető kapukat. Bent a terület építési vezetőjére várnak, aki feltehetőleg a terület elhagyására szólítja majd fel az aktivistákat, akik információink szerint nem fognak ennek eleget tenni. Közben pedig az Orczy-kert védőinek egyik képviselője elindult tárgyalni az egyetem főtitkárával ígéretének betartásáról, a fakivágások alakulásáról.

13:33 perckor érkezett meg a művezető, aki feltehetően felfogja szólítani az aktivistákat a távozásra.

Közben visszaért a fiatalember aki az egyetem főtitkárával tárgyalt, aki most újra megígérte nem lesz fakivágás, és a mostanit is leállítják, de erről a közben megérkező építési művezető nem tud. A főtitkár 3-ra fog kijönni a helyszínre, addig a rendőrök közvetítenek az aktivisták, és a művezető között. Így is könnyen előfordulhat, hogy rendőri intézkedésre kerül sor a helyi lakosok és aktivistákkal szemben.

A rendőrök igazoltatták az aktivistákat és felírták mindenki adatait, majd ezután el is hagyták a területet. Jelezték a bent lévőknek, hogy balesetveszélyes munkaterületen tartózkodnak.

Teljesen egészségesnek tünő fákat vágtak ki a munkások, ahogy a képen is látszik:

egeszgeges.jpg

 

Merénylet a város, merénylet a városlakók ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás