Hirdetés

A belga kormány úgy döntött, hogy más nyugat-európai országok példáját követve felszámolja az atomenergia- termelését, amely jelenleg az ország áramigényének közel 60 százalékát elégíti ki. Az erről készült törvényjavaslat úgy rendelkezik, hogy Belgiumban többé nem építenek atomerőműveket, a 40 éves üzemidőt elért atomerőműveket pedig sorra leállítják. Ez azt jelenti, hogy 2015 és 2025 között fokozatosan megszűnik a maghasadással történő energiatermelés Belgiumban. Az így kieső energia pótlására a kormány adókedvezményekkel támogatja az alternatív, megújuló energiafajták fejlesztését és előállítását.
A tervezet ugyanakkor részletesen felsorolja az előre nem látható szükséghelyzetnek azokat az eseteit, amelyek elkerülhetetlenné tehetik az atomerőművek leállításának szüneteltetését. Ez a kiút láthatólag jelzi a kormány bizonytalanságát, hogy sikerül-e a kieső atomenergiát a környezetet nem szennyező más energiafajtákkal kellően pótolni.
Guy Verhofstadt miniszterelnök kiegyensúlyozott és reális tervnek nevezte a programot. Hozzátette, hogy Belgium egyre inkább környezetkímélő módon akarja előállítani az energiát és olyan radioaktív hulladékok nélkül, amelyeket azután évszázadokig kell biztonságosan tárolni.
2002. március 2.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás