Hirdetés

Elkészült a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tizedik bemutatóhelye Zalaszántón. A 62 millió forint költséggel felújított egykori Kotsy-vízimalmot Persányi Miklós zöldminiszter a legutolsó tulajdonossal, Kotsy Nándorral együtt avatta fel.



Kotsi vizimalom
Kotsi vizimalom
Ez a szépen felújított, turisztikai bemutatóhelyül szolgáló régi malom is arra tanít-emlékeztet: tudjuk a természet erőforrásait felhasználni anélkül, hogy értékeinek ártanánk – hangsúlyozta Persányi Miklós az avatóünnepségen. A magyar-svájci együttműködési projekt keretében a BNP kezelésébe adott Kotsy-malom épületét és berendezéseit megóvó felújítás 2003-ban, a Széchenyi turizmusfejlesztési program segítségével kezdődött el és 62 millió forintba került.






szelíd energia
szelíd energia
Az avatás kapcsán a környezetvédelmi miniszter kifejtette, hogy a nemzeti parkok – amellett, hogy a természetvédelem elsődleges megtestesítői – legyenek a nemzet nyitott, értékeket bemutató és egyben természetszeretetre nevelő ökoturisztikai parkjai, s dolgozóik forduljanak igazi barátsággal a társadalomhoz, a természetet szerető emberekhez. Persányi Miklós közölte: az idén több mint 300 millió forint jut nemzeti parki látogatóközpontok fejlesztésére; a folyamatban lévő és egymilliárdos költségű Baradla-barlang rekonstrukció pedig a legnagyobb természetvédelmi beruházás. További kétmilliárd forint jut az élőhelyek – például a kardoskúti Fehér-tó – rekonstrukciójára és világbanki támogatással még az idén hasonló munkálatok kezdődnek a Duna-Dráva Nemzeti Park területén.
A szakminiszter az utolsó tulajdonossal, a 80 éves Kotsy Nándorral együtt vágta át a megújult szántói malom avatószalagját. Az ünnepség résztvevőit az egykori tulajdonos és segítői kalauzolták a fúrt kút vizével működő bemutatómalomban.
Részletek>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás