Hirdetés

Családi vállalkozásukat tizenkét évvel ezelőtt szántóföldi ökológiai gazdálkodásra alapozták Bertáék. Fél hektáron kezdték, fűszerpaprikával és majoránnával.
Ma már huszonnégy növényfajt termelnek a jó nyolcvanhektáros birtokukon. Fajszi üzemükben 1995 óta feldolgozással és tartósítással is foglalkoznak.
– A mi családunk álma a “terülj, terülj, bioasztalkám” ötlet életre keltése – kezdi a bemutatkozást Berta Zoltán, a Bio-Drog-Berta Kft. cégvezetője. – Hiszek abban, hogy a gyorséttermek, a félkész és készételek áradatában sem merülnek végleg feledésbe a családi és földrajzi hagyományokon alapuló ízek.

A sikerekért derekasan meg kellett küzdeniük. Tizenkét évvel ezelőtt, amikor Bertáék hozzáláttak álmaik megvalósításához, a természetes életmód híveit sokan különcöknek tartották. A magyarországi biotermesztésnek nem voltak előképei, bejáratott módszerei. A Berta família mégis belevágott.
– Néhány holdas háztáji földünkön kezdtük termeszteni 1990-ben a fűszerpaprikát – emlékszik vissza a gazda az indulásra. – Szárítmányunkat bemutattuk az OMÉK-on, még termékdíjat is kaptunk. Aztán egyre több követőnk akadt a faluban. A szövetkezetből kiszoruló emberek nehezen boldogultak. Akik hasznosítani akarták a földjüket, csatlakoztak hozzánk. 1995-re már negyven családdal álltunk kapcsolatban. Egyre nagyobb felelősség hárult ránk. Munkagépeket vettünk, feldolgozóüzemet építettünk.

A fajszi telephely felvirágoztatása előtt azonban tettek még egy tanulságos kitérőt: Berta Zoltán barátaival együtt Hajóson létrehozta az első magán-zöldségszárítót. Minthogy mindannyian mással is foglalkoztak, nem tudták kellőképpen felügyelni közös vállalkozásukat, három év után csődbe ment az üzlet. De a Berta família ekkor már nem hátrálhatott meg, hiszen egyre nagyobb léptékben gazdálkodott. A fűszerpaprika, a vöröshagyma, a petrezselyem, a sárgarépa, a zeller, a spenót, a kapor, a majoránna mellett oregano, lestyán, snidling, spárga, bazsalikom, brokkoli és sok más növény került fel listájukra. A betakarított termékeket szárítóipari szolgáltatókkal dolgoztatták fel, mígnem 1995-ben saját üzemük is felépült a falu határában. A szárítva tartósítás előfőző technológiával, fehér és zöld termékeket őrlő malommal, csíraszegényítő rendszerrel, fűszerkeverékek készítésére alkalmas gépekkel, vízgőz-desztillációs lepárlóval egészült ki.

Vendéglátónk őszintén bevallja, hogy csak éppen csodát nem, de minden egyebet remélt a Szibériában őshonos homoktövistől. Mint kiderült, remekül tűri a szárazságot a magyar Alföldön, csak évekbe telik, mire termőre fordul. A nyughatatlan vállalkozó mégis telepített belőle a kiváló adottságú fajszi földbe, kicsit nehezteltek is rá a családban. Aztán sorsára hagyta az ültetvényt, amely annak rendje-módja szerint ki is száradt, mire gazdája visszatért amerikai tanulmányútjáról. Ám újra “lelket vert” a növénybe, olyannyira, hogy az az előírt időre értékesítésre alkalmas mennyiségű termést adott.

A csernobili katasztrófa után az oroszok titkos “ellenszérumként” alkalmazták a homoktövisből sajtolt italt. Bogyója a természet majd minden értékes anyagát tartalmazza, nektárja fedezi az ember napi vitaminszükségletét. Mindezek ismeretében a gazdálkodó úgy döntött, nem házal tovább az egyre gyarapodó terméssel, inkább saját telepén dolgozza fel és palackozza a homoktövist.

Berta Zoltán az egyedüli magyar, akit a francia espelette-i fűszerpaprika-lovagrend tiszteletbeli tagjává ütöttek. A családi vállalkozást jegyzik tehát a nyugati országokban. Termékei keresettek, külön öröm, hogy idehaza is kezd megtörni a jég. Azért bőven van még tennivaló a korszerű táplálkozás elterjesztése érdekében. Bertáék “Az egészséges megoldás” jelszót választották ismeretterjesztő programjaikhoz. Aki ellátogat hozzájuk, valóságos biokiránduláson vehet részt, a különleges növényeken, a modern élelmiszer-tartósítási eljárásokon túl őshonos állatokkal is találkozhat a portán. Ötletekben sincs hiány: szeretnék megnyitni a világ első farmszínházát. Az előadások természetvédelemről, egészségmegóvásról és állati történetekről szólnak majd.

– Egy percig sem bántam meg, hogy a vegyszermentes növénytermesztést és a tartósító nélküli élelmiszer-feldolgozást választottam – mondja mosolyogva Berta Zoltán látogatásunk végén.

A fajszi vállalkozónak elhihetjük, hogy álmodni érdemes. Például a terülj, terülj,bioasztalkámról.

Borzák Tibor.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás