Hirdetés

A világ 50 vezető szakértője hívta fel a figyelmet arra, hogy sürgős mentőakciókra van szükség ahhoz, hogy a békákat, gőtéket és egyéb kétéltűeket megmentsük a kipusztulástól. Egy nemrég végzett kutatás eredménye szerint a Föld 5743 kétéltű fajának 32, 5 %-a kihalással veszélyeztetett.

1980 óta mintegy 122 kétéltű faj halt ki szerte a világon. Az 1960-as évektől kezdve ezek a gerincesek erőteljes hanyatlásnak indultak, mivel az ember megsemmisítette és elfoglalta élőhelyüket. A klímaváltozás és a különböző fertőző betegségek sem kedveznek létüknek.

A természetvédők egy szövetség felállítását javasolták, amelynek tagjai összegyűjtenének kihalófélben lévő kétéltűeket, és azokat fogságban nevelnék. Ennek során vizsgálnák az állatokon a halálos kimenetelű betegségek és a környezeti változások hatásait is. A megalakuló szövetség azt remélni, hogy az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) részévé válik, amely figyelemmel kíséri a veszélyeztetett fajokat, és tárgyalásokat kezdeményez a kormányokkal intézkedések bevezetésére.

A kétéltűek a környezeti változások egyik legérzékenyebb jelzőinek tekinthetőek. A 80-as, 90-es években megfigyelt hanyatlás a populációikban kutatásra ösztönözte a tudósokat. Sok kutató szerint egy gombás fertőzés, a chytridiomycosis tekinthető felelősnek, amely világszerte pusztította a kétéltű populációkat. A Nature angol természetvédelmi folyóiratban az állt a múlt évben, hogy a betegséget először Nagy-Britanniában észlelték, miután egy Észak-Amerikából behozott fertőzött kecskebéka faj elszabadult. Ekkor 11 000 fertőzött békát kellett megölni, és még mindig vizsgálják a fertőzés körülményeit. Az eddigi eredmények alapján a gomba – amely megjelenésétől számítva 4-6 hónapon belül a kétéltűek 50-80 százalékát elpusztítja – Dél-Afrikában egy varangyfajnál bukkant fel először, de folyamatosan terjed, mintegy 30 kilométert évente.

A megalakuló szövetség erősítené azokat a természetvédelmi törekvéseket, amelyek a különböző kétéltű fajok védelmére irányulnak. A Dél-és Közép-Amerikai színpompás nyílméregbéka fajok rendkívül érzékenyek az erdőirtásra és azokra az építményekre, amelyek otthonukat háborgatják. Az indítvány szerzője, Tim Halliday biológus szerint a vízi élőhelyek alacsony szintű védelme miatt az édesvizek biodiverzitása (fajgazdagsága) felére csökkent az elmúlt 20 évben. Nincs semmiféle egyezmény vagy szerződés a kisebb vízfolyások és tavak védelmére vonatkozóan.

Mark Stanley Price, a Wildlife Conservation Trust nevű szervezet tagja, az indítvány másik szerzője több természetvédővel is beszélt a kétéltűek védelmének jelentőségéről, hogy meggyőzze őket a szövetség sürgető magalakításáról e jelentős állatcsoport megmentése érdekében.

Kapcsolódó anyagok:

A klímaváltozás felelős a békák kihalásáért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás