Hirdetés

Az EU tagországoknak még 2000-ben át kellett volna ültetniük saját nemzeti jogrendjükbe a Tanács és a Parlament úgynevezett „biocid direktíváját” (98/8/EC sz. direktíva egyes biocid termékek piacra viteléről), de Franciaország e kötelezettségének eddig nem tett eleget – dacára annak, hogy a Bizottság által kezdeményezett eljárás nyomán a Bíróság 2003. április 10-én született ítéletével (Case C-114/02) elmarasztalta Franciaországot a nevezett direktíva adaptálásával kapcsolatos késlekedéséért. (Az összes többi tagországban ez megtörtént.)

Az ítélet óta Franciaország semmilyen értesítést nem küldött a Bizottságnak arról, hogy miként kíván a Bíróság ítéletének megfelelni. E folyamat része, hogy Bizottság most írásos felszólítást küldött Franciaországnak: indokolja meg a helyzetet.

A szóban forgó direktíva arra kötelezi a tagországokat, hogy olyan engedélyezési rendszert működtessenek, amely ellenőrzi a vonatkozó biocidek (pl. fakonzerváló szerek, fertőtlenítő anyagok, rovarölő szerek) piacra kerülését. Ezek az úgynevezett nem-mezőgazdasági felhasználású rovarölő szerek – ellentétben a növényvédő szerekkel – veszélyes hatást gyakorol(hat)nak az emberi és állati szervezetre, károsíthatják a természetet vagy a mezőgazdasági termékeket.

Az uniós szerződés 228. cikkelye felhatalmazza a Bizottságot, hogy lépéseket tegyen azon tagállam ellen, amelyik nem tesz eleget a Bíróság elmarasztaló ítéletének. Ugyanezen cikkely azt is lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy pénzbüntetés kiszabását kezdeményezze a Bíróságnál a vétkes tagállam ellen.

A Bizottság döntését kommentálva Margot Wallström kijelentette, hogy a peszticidekkel kapcsolatos egyértelmű szabályozás célja az emberi egészség és a környezet védelme; nagyon sajnálatos, hogy Franciaország – több mint három évvel az átvételre megszabott határidő letelte után – még mindig nem tett eleget ennek a kötelességének.
Dr. Zimler Tamás
2004.02.04.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás