Hirdetés

Csökkentheti az élelmiszertermelésre szánt földek nagyságát a francia bioenergia-program – mutatta ki a francia mezőgazdasági minisztérium egyik tanulmánya.

A tervek szerint 2010-ben Franciaország energiaszükségletének 7 százalékát kellene úgy biztosítani, hogy a benzint és a dízelolajat 220 ezer hektáron termesztett gabonából, kukoricából, cukorrépából, illetve 1 millió 800 ezer hektáron vetett repcéből előállítandó bioüzemanyaggal helyettesítik.
A tanulmány szerint ehhez arra volna szükség, hogy az energetikai célra termesztett repce területét 2006-hoz képest 1,1 millió hektárral növeljék. Ezt azonban csak a 17 millió hektárnyi francia szántóföldi területből lehetne elvenni, amiből 1,3 millió hektár hever jelenleg parlagon. Az utóbbiból azonban maximum évi 430 ezer hektár jöhet szóba, mivel nem minden parlagföld alkalmas repcetermesztésre. Ebből pedig az következik, hogy a kitűzött energetikai cél eléréséhez 670 ezer hektárral csökkenteni kellene az élelmiszertermelésre szánt földeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás