Hirdetés
Forrás: FCSM

A Fővárosi Csatornázási Művek Rt. dél-pesti telepén hat éve állítanak elő bioenergiát, biogázt szennyvízből és ételmaradékból. Tavaly 9 ezer MW elektromos energiát és 11 ezer MW/h hőenergiát állítottak elő. A telep áramszükségletét ez 85 százalékban biztosítja.

A Budapesten keletkező napi több mint 500 ezer köbméter szennyvízből 65 ezer a dél-pesti tisztítóműbe kerül. Különböző technológiai eljárásokkal ebből biogázt állítanak elő, amit gázmotor-generátor alakít át elektromos árammá. Az eljárás során keletkező kellemetlen szagot, bűzt bioszűrővel semlegesítik, s így óránként 28 ezer köbméter tiszta levegő kerül a szabadba. A lebontott iszapot pedig komposztálásra használják fel.

Palkó György, a csatornázási művek vezérigazgatója szerint jelenleg a Budapesten keletkező szennyvíznek 46 százalékát tisztítják. A csepeli központi szennyvíztisztító elkészültével, 2010-től több mint 90 százalékra nő ez a mennyiség. Teljes körűvé pedig ugyancsak ebben az évben, a dél-budai regionális szennyvíztisztító elkészültével válik a budapesti szennyvizek tisztítása.
A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az elmúlt öt évben jelentősen fejlődtek a szennyvíztisztítással, szennyvízkezeléssel összefüggő ügyek. A dél-pestihez hasonló biogáz-előállító rendszer kezdi meg működést jövőre az észak-pesti szennyvíztisztítóban is. Ennek alapkövét már évekkel ezelőtt lerakták, a közbeszerzési, illetve a szakhatósági engedélyezési eljárás időigényessége miatt azonban csak jövőre készül el.
A cég felkéri a budapesti étteremtulajdonosokat, hogy éttermi hulladékaikat szállítsák a dél-pesti telepre, hogy tovább növelhessék a biogáz mennyiségét.

Háttér:

Az FCSM Rt. dél-pesti telepe Magyarország legkorszerűbb szennyvíztisztító telepe. 2000 óta állítanak elő bio energiát, biogázt szennyvízből és kidobott ételmaradékból. A korszerű, környezetvédelmi szempontból is hasznos eljárásnak köszönhetően a budapesti szennyvíz szervesanyag-tartalmának több mint negyedét energiatermelésre fordítják. Csak a dél-pesti telepen 2005-ben 9000 MW/h elektromos energiát, 11 000 MW/h hőenergiát termelnek, s lényegében ezzel kiszolgálják a telep energiaellátását.
A dél-pesti tisztítóba a konyhai hulladékokon kívül naponta átlagosan 65 000 m3 szennyvíz érkezik. A szennyvíziszapot elő- és utótelepítőkben szétválasztják, majd egy gravitációs sűrítő segítségével tovább sűrítik. Ez után az anyag rothasztókba kerül, ahol különböző mikroorganizmusok 55, illetve 35 fokon a szervesanyag 60%-át lebontják. Ekkor keletkezik a biogáz. A telep nagy szervesanyag-tartalmú hulladékokat, például nagyüzemi konyhai ételmaradékot is fogad. Ezeket felaprítják, majd 70 Celsius fokos reaktorban pasztörizálják. Végül az ételmaradék is a 2000 m3-es biogáztermelő toronyba kerül.
Az itt termelt biogázt először kéntelenítik, majd egy nagy teljesítményű gázmotor-generátor elektromos energiává alakítja. Ez az energia fedezi a szennyvíztisztító szükségleteinek 85 %-t, illetve az így termelődött hővel fűtik a kiszolgáló létesítményeket. Így a telep csaknem önfenntartónak mondható. Az eljárás során keletkező kellemetlen szagú levegőt speciális biofiltereken át szűrik, így a telepen nemcsak a szennyvizet, de a levegőt is tisztítják, óránként 28 000 m3 –t. A lebontott iszapot is hasznosítják. Víztelenítést követően komposztálásra használják fel.
A dél-pesti telepen az elmúlt két évben 1,2 milliárd forint értékben fejlesztettek. Az észak-pesti telepen 1,7 milliárd forintért, ehhez hasonló biogáz előállító mű épül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás