Hirdetés

Az Európai Bizottság szeptemberben irányelvet terjeszt az EU miniszteri tanácsa elé, amely szerint 2005-től a szállításban felhasznált üzemanyag legalább 2 százalékának mezőgazdasági eredetűnek kell lennie – jelentette a Financial Times.
Ezeket az úgynevezett bioüzemanyagokat egyebek közt cukorrépából, olajos magvakból, illetve mezőgazdasági hulladékokból gyártják. Ha a miniszteri tanács elfogadja a javaslatot, akkor az arányt évente 0,75 százalékponttal kell emelni az EU-ban 2009-ig, amikor is új lépcső következnék: kötelező arányokat határoznak majd meg kis mennyiségű bioüzemanyag hozzákeverésére a hagyományos benzinhez és dízelolajhoz. A cél az, hogy a bio- és más alternatív üzemanyagok, köztük a hidrogén, legalább a felhasznált üzemanyag 20 százalékét adják a szállításban 2020-ban.
Az Európai Bizottság az olajimporttól való függőség korlátozásával és a felmelegedést okozó gázok kibocsátásának csökkentésével indokolja az elképzelést.
Úgy véli, hogy a kezdeményezés jót fog tenni a mezőgazdaságnak is: az előzetes felmérés szerint az élelmiszer-termelésből kötelezően kivont földterületek üzemanyag-haszonnövényekkel való bevetése évente akár 20 millió tonna bioüzemanyagot eredményezhet – ez az EU olajtermék-fogyasztása 7 százalékának felel meg -, miközben értelemszerűen csökkennek a mezőgazdasági költségvetés ártámogatási terhei és kárpótlási kötelezettségei a parlagolás miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás