Hirdetés

A dunakeszi Auchan bevásárlóközpont és a hozzá vezető út által okozott természetkárosítás miatt a Levegő Munkacsoport és a Káposztásmegyeri
Környezetvédők Köre Egyesület pert indított a bevásárlóközponthoz vezető út természetkárosítása miatt.
Az első tárgyalásra 2001. november 30-án,
pénteken 10 órakor kerül sor a Pest Megyei Bíróságon (Budapest XIV.Thököly út 97-101.(610. ajtó).
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
A dunakeszi Auchan áruház környezetkárosításáról

1998 kora tavaszán kezdték el építeni az M0-s körgyűrű északi szektorát Káposztásmegyeri lakótelep és Dunakeszi között húzódó viszonylag keskeny zöld sávban, amely a fővárost egykor körülölelő zöld-gyűrű része. A lakótelep közelsége miatt lakossági tiltakozás indult a beruházás nyomvonala ellen, valamint az e szakaszra, közvetlenül a lakótelep mellé tervezett és azóta megépített fel- és lehajtó ellen. A tiltakozás alapját a környezet várható nagy fokú romlása miatt fellépő aggodalom képezte, ami a csomópont mellé várhatóan épülő zöldmezős beruházások forgalomgerjesztő hatása következtében alakul ki. Ez aggodalom nem is volt alap nélkül való. Hiába kértük, hogy ha már az utat ide építették, legalább a csomópontot ne helyezzék üzembe, mivel egy rövid, 4 kilométeres szakaszon ez a középső, harmadik csomópont. A két érintett település önkormányzata feltűnően ragaszkodott hozzá. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy miért: 2001 tavaszán ugyanis Dunakeszi területén megkezdték az Auchan áruház építését. (Egy kilométerre innen, a 2/A út csatlakozásánál már több bevásárlóközpont van, tehát lakossági igényekre történő hivatkozás hamis.) A megmaradt, közeli fővárosi területeket is értékesíteni kívánják beépítési szándékkal (nemzetközi vásárközpont, szálloda, fedett snowboard pálya stb.). Az Auchan ragaszkodott hozzá, hogy a lehajtótól egy utat (322. sz.) vezessenek az áruházhoz, pedig az a terület, ahol ez az út megépülhetett – és mára már meg is épült –, a természetvédelmi törvény hatálya alá tartozó, „ex lege” védett vizes élőhely, számtalan védett növény- és állatfajjal. Éppen ezért a természetvédelmi hatóság több ízben elutasította az engedélyt erre a szakaszra, de végül olyan nyomás nehezedett a szakhatóságra a beruházó részéről, hogy az megadta a hozzájárulását, a törvény szellemével és betűjével ellentétesen.
Erre az iszonyatos nyomásra jellemző, hogy a helyi környezetvédő lakossági csoport (MÁV Dunakeszi Sporthorgász Egyesület) vezetőjét is meg akarták vesztegetni, hogy hagyja abba a tiltakozást. Amikor ez visszautasításra talált, a helyi önkormányzaton keresztül kezdték támadni és fenyegetni az egyesület tagjait. Ezért, valamint azért, mert az egyesület ígéretet kapott arra, hogy a horgászparadicsomtól valamivel távolabb vezetik az út nyomvonalát, megállapodtak az egyesület vezetőivel, hogy azok tiltakozásukat abbahagyják. A Káposztásmegyeri Környezetvédők Köre Egyesület azonban mindebbe nem törődött bele, és a Levegő Munkacsoporttal együtt bírósághoz fordult. Ezzel a helyi lakosság életfeltételeinek romlását is meg kívánjuk előzni, hiszen az Auchan által gerjesztett forgalom a 25 ezer lakosú Káposztásmegyeri lakótelep útjain özönlik a fővárosból a bevásárlóközpontba. Az Auchan továbbá nemcsak az út építésével károsítja a természetvédelmi területet, hanem annak forgalmával, sőt a bevásárlóközpont építése során elvégzett lecsapolás és talajcsere is végveszélybe sodorja az itteni egyedi élővilágot. A megépült út tehát a közérdekkel szemben kizárólag magán gazdasági érdeket szolgál, ráadásul nagyrészt közpénzből, mivel a bevásárlóközponthoz vezető út döntő részben állami és önkormányzati forrásból épült.
Forrás: a Káposztásmegyeri Környezetvédők Köre Egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás