Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A tasmániai sivatagban építik a Föld feketedobozát, mely arról gyűjt majd adatokat, hogyan küzdöttünk a klímaváltozás ellen. Ha a világ elpusztul, innen is tudni lehet majd, hogyan jutottunk odáig. A Homo/moho sapiens mindenre felkészül.
Az Earth Black Box nevet viseli az a különleges projekt, amelynek keretében egy hatalmas acéldobozt (amolyan feketedobozt) helyeznek el Tasmániában, egy fennsíkon – írta meg az ABC News. A szerkezet adattárolás miatt készül, és elsősorban a klímaváltozás elleni lépésekről gyűjt és raktároz el információkat.

A tárolót a Clemenger BBDO nevű cég és a Tasmániai Egyetem kutatói találták ki, saját bevallásuk szerint azért, hogy ha a Föld elbukja a klímaváltozás elleni küzdelmet, legyen valami, amiből az utánunk jövők megtudhatják, hol hibáztunk. A tároló ezért nem csupán a felszín vagy a vizek hőmérséklet-változását fogja nyomon kísérni: nézi majd a fajok kihalását, a légkör szén-dioxid-tartalmát, és az energiafelhasználást is.

A rendszer egy 3 méter magas acélbevonatba lesz építve, egyébként pedig teljesen önellátó; a kutatók úgy készítik, hogy az internethez is csatlakozhasson, és megőrizze a klímaváltozás témájában megjelent cikkeket, a közösségi médiában megjelent bejegyzéseket, illetve a klímakonferenciákon elhangzott határozatokat, ígéreteket.

A HVG Tech rovatának cikke szerint a kutatók úgy számoltak, hogy a berendezéshez tartozó kapacitás mintegy 30-50 évre elegendő információgyűjtést és tárolást tegyen lehetővé. Ez a folyamat egyébként már elkezdődött, de a szerkezettel kapcsolatos munka csak jövőre ér véget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás